Διεθνές ρεζιλίκι! Όλα τα ΞΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ που ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ την Ελλάδα και τους επαγγελματίες “υποκλοπείς” της κυβέρνησης

Κοινοποίηση:
5655465

Τι αναφέρει το apnews.com:

“ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα (AP) — Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν, εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφου και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν την Παρασκευή ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Και οι δύο έγιναν δεκτές.

Ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της νόμιμης επιτήρησης», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν εσφαλμένα ή ποιοι μπορεί να ήταν οι στόχοι της νόμιμης παρακολούθησης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο εισαγγελέας υποχρεούται να υπογράφει οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε λόγο για την παραίτηση Δημητριάδη. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «σχετίστηκε με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator (spyware), με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο, όπως έχει κατηγορηματικά αναφερθεί». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχαν ανακοινωθεί οι λόγοι της παραίτησης.”

Το abcnews.go.com:

“ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα — Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν, εν μέσω ισχυρισμών για χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφου και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν την Παρασκευή ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Και οι δύο έγιναν δεκτές.

Ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της νόμιμης επιτήρησης», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν εσφαλμένα ή ποιοι μπορεί να ήταν οι στόχοι της νόμιμης παρακολούθησης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο εισαγγελέας υποχρεούται να υπογράφει οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε λόγο για την παραίτηση Δημητριάδη. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «σχετίστηκε με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator (spyware), με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο, όπως έχει κατηγορηματικά αναφερθεί». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχαν ανακοινωθεί οι λόγοι της παραίτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας λέγοντας ότι είχε γίνει απόπειρα να παραβιαστεί το κινητό του τηλέφωνο με το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι έλαβε γνώση της απόπειρας αφού ενημερώθηκε από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες πριν καταθέσει την καταγγελία του στις 26 Ιουλίου.

«Η αποκάλυψη ποιος βρίσκεται πίσω από τέτοιες άρρωστες πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον», είχε πει τότε ο Ανδρουλάκης.

Τον Απρίλιο, ο Έλληνας οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είπε ότι είχε ειδοποιηθεί από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος παρακολούθησης από το λογισμικό Predator από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είχε ζητήσει «ταχεία και διεξοδική έρευνα… (για να) προσδιοριστεί ποιος ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν».”

Το reuters.com:

“ΑΘΗΝΑ, 5 Αυγούστου (Reuters) – Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά τις αυξανόμενες πιέσεις στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Κοντολέων δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχόλια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο νομοθέτες που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι ο Κοντολέων είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον Θανάση Κουκάκη, έναν οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται στο CNN Greece. Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση συγκλήθηκε αφού ο αρχηγός του κόμματος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ υπέβαλε καταγγελία στους ανώτατους εισαγγελείς για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης. Διαβάστε περισσότερα
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Παρασκευή, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι παραιτήθηκε και κορυφαίος βοηθός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας του Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ΕΥΠ αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.
Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.”

Το politico.eu:

“Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο υποκλοπή τηλεφώνου αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, κορυφαίος συνεργάτης και ανιψιός του Μητσοτάκη, παραιτήθηκε και ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέων, αφού κατηγορήθηκε για «ανακριβείς ενέργειες» από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα χακάρισμα του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με spyware με το όνομα Predator. Ο Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, του Πασόκ, ενώ ο Μητσοτάκης προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε μια περίπλοκη ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά χτυπήματα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το χακάρισμα με τον Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε επίσης νόμιμα υποκλαπεί από ελληνικούς πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα ενός συμμαχικού κράτους.

Μπορεί να σου αρέσει
Η μεγάλη συζήτηση για τις κυρώσεις
Του Jamie Dettmer
Δείτε τι κάνουν οι χώρες της ΕΕ για να εξοικονομήσουν ενέργεια ενόψει του χειμώνα
Του Victor Jack και Antonia Zimmermann
Monkeypox στην Ευρώπη — Μάχη μεγάλης τεχνολογίας εναντίον τηλεπικοινωνιών
Από την Cristina Gonzalez
«Ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό των πληροφοριών και καθάρισε σπίτι», είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε την παρακολούθηση. «Ο Δημητριάδης, που είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, έκανε το σωστό και παραιτήθηκε και πήρε ένα για την ομάδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μόνος που υποκλοπή του τηλεφώνου του στο σκάνδαλο με τα αερόστατα.

Ο αρχηγός Πληροφοριών Κοντολέων παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη – παρακολούθηση που αποκαλύφθηκε πρώτη από την Reporters United – μετά από αίτημα από άλλη χώρα, είπαν στο POLITICO αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αργότερα το διέψευσαν.

Ένας άλλος ρεπόρτερ από το Inside Story αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του προσβλήθηκε επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο με λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το λογισμικό Predator μπορεί να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο χακαρισμένο τηλέφωνο — από κρυπτογραφημένα δεδομένα και την κάμερα μέχρι το μικρόφωνο. Τον Ιούνιο, η Reporters United δημοσίευσε μια ιστορία που συνέδεε τον Δημητριάδη με εταιρείες που πουλούσαν το Predator. Απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις συνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.”

Το aljazeera.com:

“Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλου σχετικά με την εικαζόμενη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

Ο αρχηγός της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτηση, πρόσθεσε.
Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στόχευσε ακτιβιστές δημοκρατίας της Ταϊλάνδης: Έκθεση
τέλος της λίστας
Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο για «απόπειρα» κατασκοπείας του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό Predator.

«Πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έγινε απόπειρα παραβίασης του κινητού μου με λογισμικό παρακολούθησης Predator», είπε στους δημοσιογράφους ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, καθώς έφευγε από το δικαστήριο της Αθήνας στις 26 Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία για τους ευρωβουλευτές για να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για παράνομο λογισμικό παρακολούθησης μετά από hacks χρησιμοποιώντας spyware παρόμοιο με το Predator που ονομάζεται Pegasus.

Το λογισμικό μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για εξαγωγή δεδομένων ή να ενεργοποιήσει μια κάμερα ή μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.

Ο Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε την υπηρεσία για «προληπτικό έλεγχο του τηλεφώνου του στις 28 Ιουνίου 2022» και «από τον πρώτο έλεγχο εντοπίστηκε ύποπτος σύνδεσμος που σχετίζεται με το εργαλείο παρακολούθησης Predator», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, δύο νομοθέτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι ο Κοντολέων είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 29 Ιουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον Θανάση Κουκάκη, έναν οικονομικό δημοσιογράφο που εργάζεται για το δίκτυο μέσων ενημέρωσης CNN Greece.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.

Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τον ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.”

Το ansamed.info:

“ΡΩΜΗ, 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Ο επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών (Ευπ), Παναγιώτης Κοντολέων, παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε για την υπόθεση ενός πολιτικού και ενός δημοσιογράφου που φέρονται να κατασκοπεύτηκαν μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, the Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Παραιτήθηκε ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων» και η παραίτησή του «έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σύμφωνα με ανακοίνωση. Η παραίτηση ήρθε μια εβδομάδα μετά την απόπειρα φερόμενης κατασκοπείας των συνομιλιών του αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΠΑΣΟΚ/Κινάλ), Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας το Predator.

Το ίδιο spyware φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθεί τις συνομιλίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη του CNN Greece, μιας έρευνας που αναφέρεται ειδικευμένη στα οικονομικά εγκλήματα.

Προηγουμένως είχε παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, επισήμως για να αποφύγει «πολιτικές εικασίες» για την υπόθεση. Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ελλάδα εξαρτώνται από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Κοντολέων θα αντικατασταθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργού Εξωτερικών, Πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη (πρώην Έλληνα πρεσβευτή στην Ιταλία), ο οποίος «θα ενημερώσει την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής», προστίθεται στο σημείωμα. (ANSAmed) (ANSA).”

Το thenationalherald.com:

“ΑΘΗΝΑ — Παραιτήθηκαν ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού παρακολούθησης σε βάρος δημοσιογράφου και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν την Παρασκευή ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Και οι δύο έγιναν δεκτές.

Ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της νόμιμης επιτήρησης», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να διευκρινίσει ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν εσφαλμένα ή ποιοι μπορεί να ήταν οι στόχοι της νόμιμης παρακολούθησης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο εισαγγελέας υποχρεούται να υπογράφει οποιαδήποτε παρακολούθηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε λόγο για την παραίτηση Δημητριάδη. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «σχετίστηκε με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator (spyware), με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο, όπως έχει κατηγορηματικά αναφερθεί». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχαν ανακοινωθεί οι λόγοι της παραίτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας λέγοντας ότι είχε γίνει απόπειρα να παραβιαστεί το κινητό του τηλέφωνο με το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι έλαβε γνώση της απόπειρας αφού ενημερώθηκε από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες πριν καταθέσει την καταγγελία του στις 26 Ιουλίου.

«Η αποκάλυψη ποιος βρίσκεται πίσω από τέτοιες άρρωστες πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον», είχε πει τότε ο Ανδρουλάκης.

Τον Απρίλιο, ο Έλληνας οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είπε ότι είχε ειδοποιηθεί από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος παρακολούθησης από το λογισμικό Predator από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είχε ζητήσει «ταχεία και διεξοδική έρευνα … (να) προσδιοριστεί ποιος ενορχήστρωσε αυτή την παρακολούθηση και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν».”

Το dw.com:

“Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός σκανδάλου μετά από καταγγελία απόπειρας κατασκοπείας πολιτικού της αντιπολίτευσης. Η παραίτηση ήρθε εν μέσω στροβιλιζόμενων κατηγοριών για τη χρήση του λογισμικού Predator.

 

 

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος ηγήθηκε της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της ΕΥΠ.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πίεση να είναι πιο διαφανής σχετικά με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για να ανακτήσει δεδομένα ή να ενεργοποιήσει κάμερες ή μικρόφωνα για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους.

Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση;
Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών».

Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου —στο οποίο αναφέρει η ΕΥΠ—.

Το πρακτορείο ειδήσεων AP επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που αρνήθηκε ότι η παραίτηση συνδέεται με καταγγελία για λογισμικό υποκλοπής spyware. Ο αξιωματούχος είπε ότι, αντίθετα, «σχετίζονταν με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του [ο Κοντολέων]. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator [spyware], με το οποίο ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο .”

Ο Κοντολέων διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών το 2019, αφότου το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία εκείνη τη χρονιά.

Η Αθήνα λέει ότι οι αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας Predator, το οποίο φέρεται να αναπτύχθηκε εναντίον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται με επιχειρήσεις που το πωλούν.”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: