Διακοπές στη φύση: Οι Έλληνες γυρνάνε την πλάτη στα Airbnb και στήνουν σκηνές στην άμμο

Κοινοποίηση:
ΣΚΗΝΗ

Ήταν το μακρινό 1992 όταν ο Κώστας Μπίγαλης σε ένα του τραγούδι «Το παρεάκι μου κι εγώ» εξυμνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές με σκηνή στην εξοχή.

Φαίνεται πως η ακρίβεια θα οδηγήσει πολλούς Έλληνες, 30 χρόνια μετά το συγκεκριμένο τραγούδι, να αναζητήσουν διακοπές στη φύση αφού τα τουριστικά καταλύματα είναι απλησίαστα και οι τιμές τους θυμίζουν

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 300 οργανωμένα camping τα οποία και αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη επιλογή για ημέρες χαλάρωσης μέσα στη φύση.

Και μπορεί οι τσέπες των Ελλήνων να είναι άδειες, αλλά η διάθεση είναι ρομαντική, όλοι ονειρεύονται φωτιά στην άμμο, πρωινά μπάνια στη θάλασσα και φυσικά λίγες ημέρες που θα ζήσουν ως ναυαγοί.

Επιστροφή στη φύση για τους Έλληνες λόγω ακρίβειας

Πολλοί είναι οι Έλληνες που θα στήσουν φέτος σκηνή

«Το 13% του τουρισμού επιλέγει διακοπές στη φύση, σε camping», λέει χαρακτηριστικά o Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Camping Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος στην συνέχεια αναφέρει, «Μέχρι στιγμής φέτος περιμένουμε να υπάρχει αυξητική τάση στις διακοπές στη φύση. Από την μία είναι οι εισροές των ξένων στην Ελλάδα που θα είναι περισσότερες. Βλέπετε θέλουν να γευτούν εδώ αυτό που δεν έχουν στην χώρα τους την επαφή με την φύση. Ωστόσο λαμβάνουμε μηνύματα πως πολλοί Έλληνες θα στήσουν αντίσκηνο. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι προνόμιο όλων. Πολλοί δυσκολεύονται με τις τιμές των καταλυμάτων και έτσι σκέφτονται να απολαύσουν τις φετινές τους διακοπές σε σκηνή ή ακόμη σε τροχόσπιτο».

Οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο κάποιος με έναν εξοπλισμό αξίας 40€ (ο οποίος περιλαμβάνει σκηνή, sleeping bags και ένα θερμός) μπορεί να κάνει τις διακοπές του δίπλα στο κύμα. «Βέβαια όσο πιο μεγάλος ο εξοπλισμός αυξάνεται και το κόστος. Από την άλλη υπάρχει και η επιλογή του τροχόσπιτου. «Με 25-30€ την ημέρα μπορούν να νοικιάσουν ένα τροχόσπιτο στη φύση, σε κάποιο οργανωμένο camping. Τι κερδίζουν με αυτό; Άνεση μέσα στη φύση, με τουαλέτες, ζεστά νερά για ντουζ ακόμη και εστιατόρια.

Στην αγκαλιά της φύσης με το καλημέρα

Η εμπειρία μια κατασκηνώτριας

Η Κική Τσακαλδήμη κάνει χρόνια κατασκηνώσεις. Η ίδια μιλάει  για τις εμπειρίες της στη φύση. Μάλιστα από μικρό παιδί κάνει διακοπές σε camping στην Αλεξανδρούπολη. Πλέον διοργανώνει τέτοιες διακοπές για να μπορεί ο κόσμος να αποκτήσει αυτή την επαφή με το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα λέει η ίδια : «Η κατασκήνωση στην φύση ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες. Κάθε φορά που ταξιδεύω ή ορειβατώ δεν παραλείπω να κουβαλήσω ο αντίσκηνο στο σακίδιο πλάτης μου. Η αίσθηση της ελευθέριας που σου δίνει η επιλογή του να διανυκτερεύεις έξω στην φύση είναι ανεπανάληπτη και συναρπαστική. Φυσικά δεν χρειάζεται κανείς να ανεβαίνει ψηλές κορυφές όπως εγώ για να απολαύσει κάτι τόσο απλό και όμορφο. Αρκεί μια απλή εξόρμηση στην φύση. Μοναδική προϋπόθεση για να καταλήξει ευχάριστα η απόδραση είναι το πνεύμα της περιπέτειας. Η πολυτέλεια του να ξυπνήσεις και να απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου στο ομορφότερο «μπαλκόνι» του κόσμου και μάλιστα εντελώς δωρεάν είναι ανεπανάληπτη εμπειρία.

Εδώ εναπόκειται και η μαγεία του κάμπινγκ, στην πολυτέλεια της ελεύθερης βούλησης, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως φαντάζει. Αρκεί να το κάνεις με κάποιον που γνωρίζει ώστε η πρώτη εμπειρία να είναι θετική και εποικοδομητική. Αυτό κάνουμε και με την HigherThanEverest στις εξορμήσεις μας. Ανοίγουμε νέους ορίζοντες και δημιουργούμε το υπόβαθρο για μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που έχει τη ικανότητα να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία σε πολλαπλά επίπεδα. Η επαφή με τη φύση είναι ένα από αυτά.

Θυμάμαι από παιδί ακόμη που περνούσαμε οικογενειακώς τις καλοκαιρινές μας διακοπές σε κάμπινγκ και για εμάς τα πιτσιρίκια ήταν ο παράδεισός μας. Απολυτή ελευθέρια και επαφή με την φύση, το στοιχείο που τόσο εύκολα βγάλαμε από την καθημερινότητα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνιμη ενδυμασία μας το μαγιό και ίσως μια βερμούδα, πόδια μόνιμα σκονισμένα από το ατελείωτο παιχνίδι και η μόνη μας έγνοια πότε θα ξαναμπούμε στη θάλασσα. Τί άλλο να ζητήσει ένα παιδί, πέραν του σνακ μετά από μια βουτιά στα καταγάλανα ελληνικά νερά!

Στην πόλη μου την Αλεξανδρούπολη, κάποια καλοκαίρια διαμέναμε με την παρέα μου, για ένα και δυο μήνες στο δημοτικό κάμπινγκ της πόλης, ενώ τα πρωινά πήγαινα κανονικά στην εργασία μου. Αυτό από μόνο του ελάφρυνε την οποία πίεση της καθημερινότητας περνούσαμε στην εργασία μας.

Το κάμπινγκ είναι για μένα ένας οικονομικός και υπέροχος τρόπος να ταξιδέψεις στον κόσμο και αν έρθεις πιο κοντά με την ίδια σου την φύση». Στην συνέχεια παραθέτει μερικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν το camping στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα λέει, «Μερικά στατιστικά στοιχεία από την Δημοτική επιχείρηση τουρισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ) είναι ότι σε μια σεζόν πραγματοποιούνται περίπου 40000 διανυκτερεύσεις (σε διανυκτερεύσεις καταμετράται η κίνηση στο κάμπινγκ).

Η χρέωση ανά άτομο είναι μόλις 5,30€ ενώ η σκηνή ανά μέρα είναι μόλις 5,30€, τα παιδιά έως 4 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο και από 4-10 ετών η χρέωση είναι 3,50€. Αυτό σημαίνει πως μια οικογένεια μπορεί άνετα και πολύ οικονομικά να απολαύσει τις διακοπές της σε παραθαλάσσια περιοχή πολύ, πολύ οικονομικά μιας που σήμερα όλα τα κάμπινγκ διαθέτουν σύγχρονες παροχές».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: