Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια από το τέλος του μήνα για τους 30-44 ετών

Κοινοποίηση:
ΕΜΒΟΛΙΟΟΟ

Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για τους πολίτες 30 έως 44 ετών -αποτελούν τη δεύτερη εμβολιαστική «γραμμή» με διαθέσιμες δόσεις της AstraZeneca- με προτεραιοποίηση ανά ηλικιακή πενταετία.

Εντός του Ιουνίου θα ακολουθήσουν τα άτομα 18 ετών και άνω, ενώ δεν αποκλείεται η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους μαθητές άνω των 12 ετών εμβολιασμένους, μιας και οι φαρμακευτικές εταιρίες «τρέχουν» έρευνες για τη χορήγηση εμβολίου κατά της Covid-19 στα παιδιά. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται η έγκριση δύο μελετών της εταιρίας Pfizer.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες από το υπουργείο Υγείας, το τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια για πολίτες 30-44 ετών. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή και θα ακολουθήσει ηλικιακή προτεραιοποίηση, δηλαδή θα ανοίξει πρώτα για την ομάδα 40 έως 44 ετών, θα ακολουθήσουν οι πολίτες 35 έως 39 ετών και τέλος όσοι είναι από 30 έως 34 ετών. Εντός του Ιουνίου και εφόσον επιβεβαιώσει η εταιρία Johnson & Johnson τις παραδόσεις που εκκρεμούν προς τη χώρα μας, θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι 18 ετών και άνω. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες και άρα και η ανάλογη ευθύνη όλων μας να πάμε να εμβολιαστούμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1). Υπενθυμίζεται ότι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 1.940.000 πολίτες πλήρως (ποσοστό 18%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά στο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μέσα στο μήνα Μάιο θα γίνουν ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών που δεν μπορούν να φτάσουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο επιχειρησιακά πολύ δύσκολο. «Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση», τόνισε στην ίδια συνέντευξη.

Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται και στον εμβολιασμό των παιδιών. Ολες οι εταιρίες διεξάγουν μελέτες, με την εταιρία Pfizer να προπορεύεται. Οπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση μελετών για παιδιά 12-15 ετών από την εταιρία Pfizer -το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για όλα τα άτομα 16 και άνω- και θα ακολουθήσουν μελέτες και για μικρότερα παιδιά. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικοι, έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε εμφατικά: «Ας μη σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων».

Δεν επηρεάζει την Ελλάδα για το 2021 το «διαζύγιο» της Κομισιόν με την εταιρία AstraZeneca. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε χθες ότι έχουν συμφωνηθεί συνολικά 7,2 εκατομμύρια δόσεις με την AstraZeneca και είναι εξασφαλισμένες τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η χώρα μας από την αρχή κυκλοφορίας των εμβολίων ακολούθησε τη στρατηγική εξασφάλισης της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάζονταν με την πρώτη δόση, ακριβώς για να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρίες.

Στο μεταξύ, υπό μελέτη είναι το «mix and match εμβολίων», δηλαδή εμβόλιο μιας εταιρίας στην πρώτη δόση και διαφορετικής εταιρίας στη δεύτερη, που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη δυνατότητα χορήγησης εναλλακτικού εμβολίου στη δεύτερη δόση, όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Οι συστάσεις, όμως, προς το παρόν είναι ότι όσοι εμβολιάστηκαν με κάποιο εμβόλιο να συνεχίσουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Οσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία, έχει ως εξής, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεμιστοκλέους: Ανω των 85 ετών: 63% εμβολιασμένοι τουλάχιστον με πρώτη δόση, 68% ποσοστό εμβολιασμένων μαζί με προγραμματισμένα ραντεβού, 80-84 ετών: 64% εμβολιασμένοι, 69% το ποσοστό των εμβολιασμένων μαζί με όσα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις υπόλοιπες ομάδες είναι: 75-79 ετών: 73% και 80%, 70-74 ετών: 59% και 75%, 65-69 ετών: 42% και 75%, 60-64 ετών: 54% και 68%, 55-59 ετών: 23% και 62%, 50-54 ετών 17% και 57%, 45-49 ετών: 11% και 50%. Παράλληλα, το 82% των γιατρών του ΕΣΥ και το 88% των ιδιωτικών δομών υγείας έχουν εμβολιαστεί. Τα ίδια ποσοστά για τους νοσηλευτές είναι 63% και 62% αντίστοιχα.

«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο αν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια συζήτηση που ήδη πραγματοποιείται στις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών και θα ενταθεί αυτή την εβδομάδα. Ηδη, πάντως, το άνοιγμα κολυμβητηρίων περιλαμβάνει, χωρίς να αποκλείει άλλους πολίτες, λιγότερες «υποχρεώσεις» για τους εμβολιασμένους. Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι δημότες Πειραιά και εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες από την τελευταία δόση του εμβολίου θα προσκομίζουν βεβαίωση εμβολιασμού και δεν θα υποχρεούνται σε προσκόμιση αρνητικών tests εβδομαδιαίως, όπως θα κάνουν οι άλλοι αθλούμενοι δημότες για το δημοτικό κολυμβητήριο. Ανάλογες είναι οι οδηγίες και για τα κολυμβητήρια του Δήμου Αθηναίων που ανοίγουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη, όπως είπε η κ. Πελώνη, για τη χρήση των SMS και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας. Σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 το βράδυ. Ενα από τα ζητήματα που αφορούν στην άρση του lockdown και αναμένονται, επίσης, ανακοινώσεις είναι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, που όπως όλα δείχνουν θα απελευθερωθούν από τις 15 του μήνα, πιθανόν, όμως, με τη διενέργεια self tests.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: