Διαβουλεύσεις σχεδιασμού τριμερούς συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου

Κοινοποίηση:
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Στις 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό της τριμερούς συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου στο διοικητικό συγκρότημα του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Άμυνας, στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Αμυντικής Πολιτικής και Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Λεβόν Αϊβαζιάν, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Εφαρμογής Στρατιωτικής Συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Συνταγματάρχης Σωκράτης Σερβής, ο Επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Πολιτικής της Εθνικής Φρουράς Κύπρου συνταγματάρχης Λουκάς Χατζηκωνσταντίνος και οι αντιπροσωπείες τους.

Κατά τη συνάντηση τα μέρη αναφέρθηκαν στις εργασίες προηγούμενων ετών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διμερούς και τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας.

Οι συνομιλητές έθιξαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τις διεθνείς εξελίξεις. Ο Προϊστάμενος Αμυντικής Πολιτικής και Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Λεβόν Αϊβαζιάν παρουσίασε την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και στο Αρτσάχ, τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

 

Με βάση τις συμφωνίες που επετεύχθηκαν κατά τις διαβουλεύσεις, υπογράφηκαν το Διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Αρμενίας και Ελλάδας του 2022 και το Σχέδιο Δράσης Τριμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου (το Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου 2022 υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2021).

Τα υπογεγραμμένα έγγραφα προβλέπουν πολλές εκδηλώσεις στην Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο, που περιλαμβάνουν μαχητική εκπαίδευση σε ειδικές δυνάμεις, ειρηνευτικό σώμα, στρατιωτική ιατρική, μηχανική και άλλους τομείς, ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς, ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: