Διαβάστε τι απαιτούσε ο Νόμος για να γίνει κάποιος βουλευτής στην Αρχαία Αθήνα

Κοινοποίηση:
unnamed

Διαβάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνεις βουλευτής στην Αρχαία Ελλάδα, αμέσως καταλαβαίνεις το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Όχι σαν τους σύγχρονους εκπροσώπους του λαού που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ιδού λοιπόν, το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή το Δίκαιον του Χρυσού Αιώνα και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι νόμοι ήταν του Σόλωνα και προέβλεπαν πως εάν κάποιος πολίτης ήθελε να γίνει βουλευτής, o νόμος απαιτούσε τα εξής :

1) Να είναι Αθηναίος πολίτης.2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον)…3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος, και4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε μπορούσε να γίνει βουλευτής.Οι νόμοι που εισήγοντο στην Εκκλησία του Δήμου για ψήφιση ήταν ονομαστικοί, δηλαδή έφεραν το όνομα του προτείνοντος. Εκείνος δε που πρότεινε κάποιον νόμο έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός. Όχι μόνον να έχει εξετάσει το εάν υπήρχε άλλος, προγενέστερος νόμος που ρύθμιζε το θέμα με τρόπο διαφορετικό (οπότε έπρεπε να τον αναφέρει), αλλά ήταν και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τα αποτελέσματα του προτεινόμενου. Έτσι, εάν πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα. Αν μάλιστα δεν έφθανε ΟΛΗ η περιουσία του -μέχρι και τα σανδάλια του, που κατεγράφησαν-, τότε το ανεξόφλητο υπόλοιπο, υποχρεώνονταν να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

Αν ο νόμος, που πρότεινε και ψηφίστηκε, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα η ποινή ήταν:

AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ …

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. η ασυλια ψυφιστηκε για αλουσ λογουσ,,,
    —>fast-track χωρισ να υπαρχουν κοληματα στα μεγαλα εργα<>
    φυσικα τα λαμογια την εφεραν στα μετρα τουσ <> που ερμηνευουν λαθοσ

  2. Ναι, έτσι γινόταν και ο λόγος ήταν για να μην βάζει υποψηφιότητα όποιος δεν πίστευε στον εαυτό του πως μπορούσε να φερει εις πέρας ενα τόσο σοβαρό καθήκον που ήταν η διαχείρηση τής πόλης και να είχε σκεφτει ενα εφαρμόσιμο σχέδιο για κάθε ζήτημα (και οχι όπως γίνεται τώρα κάθε τρεις και λίγο ψηφιζουν, προσθετουν, αναιρουν νόμους δοκιμάζοντας πειραματικά στον λαό την κάθε μαλ@κια που τους έρχεται), και κάτι παρόμοιο γινονταν και στις άλλες πόλεις που δεν είχαν την Αθηναική.. δημοκρατια. Δηλαδή αυτός που ήθελε να γίνει Άρχοντας-Ηγεμόνας σε μια πόλη ήξερε τι προβλήματα-ανάγκες είχε και το έφτιαχνε ΠΡΙΝ! – και όχι ΜΕΤΑ, έτσι ώστε το έβλεπαν οι πολίτες πως αυτός ΗΤΑΝ ο ικανότερος και γινόταν ο Άρχοντας τής πόλης. Καμία σχέση με τους σημερινους… “δήμαρχους”(!)
    .
    Αυτό όμως που δεν μπόρεσα να βρω ευκρινώς όσο κι αν έψαξα ήταν,
    με ποιά κριτήρια γίνονταν οι.. δικασταί(!) Γιατι αυτοί ήταν το αγκάθι στην αρχαια Ελλάδα, ούτε οι πολιτευόμενοι ήταν, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι τεχνίτες, ούτε οι στρατηγοί…,
    αι δικασται ήταν!
    …όπως και τώρα!
    .
    ..τσου τσου, δεν εβγαζε ο λαος τις αποφασεις. Αυτά τα παραμυθάκια να τα λέτε στους φυτητες σας. Ένα.. ακροατηριο ήταν όπως ειναι και τώρα μέσα σε μια αιθουσα δικαστηριου. Και ο τσογλαν δικαστης “άκουγε” τις επευφημίες, τα γιουχαίσματα και τις αποδοκιμασίες τού πλήθους κατά… όπως τον σύμφεραν! -όπως και τώρα, αθώα η καθαρίστρια! Ένοχη η Χρυσή Αυγη! Αυτους, φυλακίστε τους! Μα, δεν υπάρχουν στοιχεια, ούτε καταγγελίες εις βάρος τους… Δεν πειράζει, θα φτιάξουμε εμεις όσα στοιχεια.. χρειάζονται!!
    (“…οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί. Ο λόγος τού Αλκαίου δεν είχε καμία απήχηση στην καρδιά τους…”)
    .
    ..άντε ντε, προφεσόρες τής πλάκας, φιλοσοφίστε το λίγο και θα το καταλάβετε
    .
    Ερωτηση προς δικασται: γιατί δεν βγαίνετε τώρα να συλλάβετε και τον κυριακο μητσοτάκη με την κατηγορία πως προσβάλει τον Θεος μας με το κλείσιμο των Ναων, διασύρει τους νέους μας σε ακολασία με τους ανώμαλους παιδόφιλους φίλους του και τους νόμους που θέλει να ψηφίσει προστατευοντας τούς κίναιδους λοατκι, για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος…?? Αφου ο λαός ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΗΔΗ και έχουν γινει και καταγγελιες εναντιον του! Τι περιμένετε??? ΈΈΈΈ??????
    ….
    Α, δεν ειναι αυτος που …περιμένατε για να καταδικάσετε εις θάνατον, έτσι? Άμα ήταν όμως ο Παπαδόπουλος ή ο Σωκράτης ή ο Κολοκοτρώνης ή ο Χριστός… θα είχατε ξεσκιστεί βρωμοκίναιδοι να πάτε να τον συλλάβετε! – και με τι ίδιες ακριβώς κατηγοριες! Εκει, θα τον… είχατε αφουγγραστεί τον “παλμό” τού πλήθους
    ….
    …ποιανού πλήθους όμως δεν μάς λέτε

  3. Για ποια περιουσια αναφερεστε. Εδω οι σημερινοι βουλευτες εχουν ψηφησει για τον εαυτο τους ασυλεια!!!!!!

  4. Οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν τα καταλαβαίνουν αυτά ούτε και τους ενδιαφέρει να τα εφαρμόσουν. Όταν τους τα αναφέρεις χαζογελουν θεωρώντας τα παρωχημένα και ανεφάρμοστα.Εχουν γεννηθεί και ανατραφει σε κοινωνικοπολιτικα συστήματα βαρβαροασιατικου τύπου και με αυτα θα πορεύονται μέχρι να έρθει το τέλος (τους) …

Comments are closed.