Δείτε τους δέκα καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο(ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
ελεύθεροι σκοπευτές

Το καμουφλάζ είναι το συνώνυμό τους. Παραμένουν «αόρατοι» για μέρες και προκαλούν πανικό στον εχθρό όταν αντιληφθεί πως είναι εκεί, πως τον σημαδεύουν μέσα από την διόπτρα τους, πως κρατούν την ζωή του πίσω από την σκανδάλη.

Αυτοί οι καλά κρυμμένοι δολοφόνοι αποτελούν το μυστικό όπλο του στρατού κάθε χώρας.

Η δράση τους είναι όσο αθόρυβη, τόσο αποτελεσματική αν όχι θανατηφόρα. Άλλωστε έχουν ρόλο-κλειδί στην εξόντωση των εχθρικών οχυρών. Εκεί που η μάχη μοιάζει «χαμένη», οι ελεύθερες σκοπευτές έχουν άλλη άποψη.

Όμως ποιοι είναι 10 καλύτεροι ελεύθεροι σκοπευτές στον κόσμο;

10. Carlos Hathcock

 

Άλλοι σκοπευτές ενδέχεται να έχουν πολλά περισσότερα θύματα ή ταινίες που να έχουν σκηνοθετηθεί βασισμένες στην δράση τους, αλλά ο Hathcock είναι ένας μύθος.

Ο γεννημένος στο Αρκάνσας σκοπευτής ήταν κάτι παραπάνω από θανατηφόρος πίσω από το τουφέκι του, έχοντας 93 επιβεβαιωμένα θύματα κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος του τρόπου που απεικονίζονται οι ελεύθεροι σκοπευτές στις ταινίες του Hollywood, είναι εμπνευσμένο από τα κατορθώματα του Hathcock.

Υπήρξε στιγμή που περιπλανιόταν για τέσσερις μέρες ώστε να πάρει την σωστή θέση και να σκοτώσει τελικά έναν στρατηγό του εχθρού.

Ο Hathcock για πέντε μέρες πραγματικά τρομοκρατούσε μια εχθρική μονάδα, κατορθώνοντας τελικά να σκοτώσει όλους τους αξιωματικούς της.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Hathcock κατόρθωσε να πυροβολήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή μέσα από το δικό του πεδίο δράσης, μια πράξη που ενέπνευσε και την διάσημη σκηνή από την ταινία «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν».

9. Adelbert Waldron

Ο Carlos Hathcock δεν ήταν ο μόνος Αμερικανός ελεύθερος σκοπευτής που έδρασε στο πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Adelbert Waldron ήταν από τα πρόσωπα-κλειδιά του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο του Βιετνάμ. Υπηρέτησε στο 9ο Τμήμα Πεζικού και σε μόλις 8 μήνες υπηρεσίας, είχε 109 επιβεβαιωμένα θύματα.

Ίσως η πιο διάσημη δολοφονία που διέπραξε ήταν ενώ βρισκόταν σε ένα περιπολικό σκάφος. Ο Waldron κατάφερε να σκοτώσει αντίπαλο σκοπευτή που βρισκόταν σε απόσταση 900 μέτρων.

8. Craig Harrison

Ο Βρετανός Craig Harrison έχει τα λιγότερα επιβεβαιωμένα θύματα από κάθε άλλον σ’ αυτή την λίστα – όμως μην νομίζετε πως τον νοιάζει και πολύ.

Βλέπετε ο Harrison πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για τους πιο θανατηφόρους και αποτελεσματικούς ελεύθερους σκοπευτές, εξαιτίας όσων έκανε κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στο Αφγανιστάν.

Τον Νοέμβριου του 2009, ο 42χρονος σκοπευτής σκότωσε δυο μαχητές των Ταλιμπάν από την απίστευτη απόσταση των 2472 μέτρων.

Στην πραγματικότητα, οι στόχοι ήταν τόσο μακριά, που δεν μπορούσε να τους καλύψει όυτε το συνιστώμενο εύρος του όπλου του. Άλλωστε η σφαίρα πήρε έξι δευτερόλεπτα για να φτάσει στον στόχο της.

7. Chris Kyle


O Chris Kyle είναι ο πιο αποτελεσματικός Αμερικανός ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών.

Χάρη στην ταινία “American Sniper”, σχεδόν όλοι γνώρισαν το όνομα Chris Kyle.

Ο γεννημένος στο Τέξας, ελεύθερος σκοπευτής «έφτιαξε το όνομά του» κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 160 μαχητών και ο αριθμός φημολογείται πως είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά «καλύπτεται» από το Πεντάγωνο.

6. Zhang Taofang

Ο Zhang Teofang έδρασε στον πόλεμο της Κορέας και είναι ο πιο θανατηφόρος Κινέζος ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών, έχοντας σκοτώσει 214 ανθρώπους.

Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών από πολλούς θεωρείται ανακριβής, καθώς πολλές φορές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του Taofang, δεν υπήρχαν στρατιώτες για να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των θυμάτων.

Σημειώνεται -με κάθε αμφιβολία βέβαια- πως ο Zhang Taofang επιχείρησε ένα απίστευτο χτύπημα με όπλο που δεν είχε καν διόπτρα.

Το κατά πόσο είναι πραγματική είτε προϊόν προπαγάνδας αυτή η ιστορία ίσως να μην γίνει γνωστό ποτέ.

Ωστόσο αν έστω και μια απ’ αυτές τις ιστορίες είναι αληθινή, τότε αξίζει να βρίσκεται στην λίστα των πιο αποτελεσματικών ελεύθερων σκοπευτών.

5. Lyudmila Pavlichenko

Μπορεί να είναι μια δουλειά ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενη, αλλά η Lyudmila Pavlichenko απέδειξε πως και οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου θανατηφόρες πίσω από την σκανδάλη.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Σοβιετική Ένωση το 1941, η Pavlichenko έπρεπε να εργαστεί σκληρά για να πείσει τους ανώτερούς της πως μπορεί να υπηρετήσει.

Πήρε λοιπόν την ευκαιρία της και μάλιστα δεν απογοήτευσε κανέναν.

Κατά την διάρκεια της θητείας της σκότωσε 309 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 39 ήταν Γερμανοί ελεύθεροι σκοπευτές.

Αυτά τα νούμερα ήταν αρκετά για να την κάνουν όχι μόνο την γυναίκα σκοπευτή με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Σοβιετική Ένωση, αλλά και την καλύτερη στον κόσμο.

4. Matthaus Hetzenauer

Όπως η Σοβιετική Ένωση έτσι και ο γερμανικός στρατός εκπαίδευσε πολλούς ελεύθερους σκοπευτές κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα «κρυμμένα» φονικά όπλα των Γερμανών ήταν εξίσου αποτελεσματικά μ’ αυτά της Σοβιετικής Ένωσης.

Τρανό παράδειγμα είναι ο Matthaus Hetzenauer. Γεννημένος στην Αυστρία, υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό, όπου οι δεξιότητές του με το τουφέκι επέφεραν και το θάνατο 345 ανθρώπων.

Ο Hetzenauer μπορεί να επέζησε από τον πόλεμο, ωστόσο δεν κατάφερε να αποφύγει και την φυλάκισή του στην Σοβιετική Ένωση.

3. Francis Pegahmagabow

Αν ψάχνετε για έναν στρατιώτη που την αποτελεσματικότητα του θα ζήλευε ολόκληρο το στράτευμα, τότε ο Καναδός Franscis Pegahmagabow είναι το πρόσωπο που αναζητείτε.

Ο Francis Pegahmagabow υπηρέτησε τον καναδικό στρατό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έλαβε μέρος σε πολλές συγκρούσεις και διακρίθηκε επανειλημμένες φορές.

Ο Pegahmagabow ήταν τρομακτικά αποτελεσματικός πίσω από την σκανδάλη, σκοτώνοντας 378 στρατιώτες κατά την διάρκεια του πολέμου. Μόνο και μόνο αυτό τον έκανε τον πιο αποτελεσματικό ελεύθερο σκοπευτή τόσο στον Καναδά όσο και συνολικά στον Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτός από τις δολοφονίες, του πιστώνεται και η σύλληψη 300 εχθρικών στρατιωτών κατά την διάρκεια του πολέμου.

2. Ivan Sidorenko

Ο Ivan Sidorenko είναι πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν ξεκίνησε τον πόλεμο ως ελεύθερος σκοπευτής, αλλά εκπαιδεύτηκε στο να «εξολοθρεύει» τους εχθρούς.

Όταν η ικανότητές του κατέστησαν εμφανείς στους ηγέτες του “Κόκκινου Στρατού”, ο Sidorenko ανέλαβε την εκπαίδευση και την οργάνωση των μονάδων ελεύθερων σκοπευτών.

Υπολογίζεται πως σκότωσε τουλάχιστον 500 ανθρώπους κατά την διάρκεια του πολέμου. Ήταν τόσο καλός που ήταν σε θέση να καταστρέψει οχήματα και δεξαμενές του εχθρού μόνο με το τουφέκι του.

1.Simo Haya

Όταν το παρατσούκλι σου είναι «Λευκός Θάνατος» τότε μάλλον είσαι πολύ καλός στο να σκοτώνεις ανθρώπους και ο Simo Hayha ήταν ακριβώς αυτό.

Κατά την διάρκεια του Πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης με την Φινλανδία, σκότωσε 505 Ρώσους στρατιώτες. Αυτό είναι και το υψηλότερο ρεκόρ για κάθε ελεύθερο σκοπευτή.

Ντυμένος με την άσπρη στολή καμουφλάζ και κρυμμένος στην φινλανδική έρημο ο Simo Hayha τρομοκρατούσε τους Ρώσους στρατιώτες σε τέτοιο σημείο που επιχειρούσαν ακόμα και ριπές πυροβολικού σε σημεία που θεωρούσαν πως κρυβόταν ο Hayha.

Ο Simo Haya επιχειρούσε σε θερμοκρασίες που έφταναν ακόμα και τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο ο πόλεμος για τον Hayha τελείωσε όταν τραυματίστηκε από σφαίρα εχθρού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: