Δείτε τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης στον οργανισμό σου

Κοινοποίηση:
καφεςς

Αν βασίζεσαι σε μια κούπα καφέ για να ξυπνήσεις το πρωί ή για να τα βγάλεις πέρα το απόγευμα, δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που νιώθει έτσι. Τέσσερις στους πέντε ενήλικες καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά. Tο πρόβλημα είναι ότι σε μεγάλες ποσότητες η καφεΐνη κάνει κακό στον οργανισμό σου.

Η πρόσληψη καφεΐνης εξαρτάται από τον τρόπο που πίνεις τον καφέ σου. Επίσης, ένα φλιτζάνι τσάϊ περιέχει 14 με 60 μιλιγκράμ καφεΐνης μέσα αναλόγως από τον τύπο του τσαγιού ενώ ο καφές έχει μέχρι 200.

Επίσης, καφεΐνη μπορεί να βάζεις στον οργανισμό σου αν απολαμβάνεις ενεργειακά ποτά, ανθρακούχα αναψυκτικά όπως κόκα κόλα και σοκολάτες. Η καφεΐνη δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αν όμως καταναλώνεις αρκετή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου.

Πόσο καφεΐνη είναι ασφαλές να καταναλώνεις
Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να πίνουν έως και 400 μιλιγκράμ καφεΐνης την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πιεις μέχρι 4 με 5 μέτριες κούπες καφέ. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ανοχή οπότε πρέπει να παρατηρείτε τι σας ενοχλεί.

Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

ADVERTISEMENT

Συνήθως όταν η καφεΐνη σας ενοχλεί έχετε τα εξής συμπτώματα:

τρέμουλο
ταραχή
δυσκολία στον ύπνο
πονοκέφαλο
Ζαλάδα
Ταχυπαλμία
Αφυδάτωση

Όσο περισσότερη καφεΐνη περιλαμβάνει το φαγητό ή το ποτό σας, τόσο περισσότερες παρενέργειες θα έχετε.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την επίδραση της καφεΐνης μια ώρα αφότου τον καταναλώσουν. Μετά από 4 με 6 ώρες, το σώμα σου θα αρχίσει να καίτε περίπου τα μισά από αυτά που καταναλώσατε.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη το νευρικό σύστημα
Η καφεΐνη είναι διεγερτική. Μπλοκάρει τις επιδράσεις της αδενοσίνης στον εγκέφαλο ένα χημικό, το οποίο σε κάνει να αισθάνεσαι υπνηλία. Μετά τον καφέ συνήθως νιώθεις ότι είσαι σε εγρήγορση και έχει περισσότερη ενέργεια, για αυτό πολλοί άνθρωπο πίνουν καφέ ή τσάι για να μείνουν ξύπνιοι.

Αλλαγές στον ύπνο
Η καφεΐνη μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο ακόμα και αν δεν το θέλεις. Τα επίπεδα της ορμόνης που λέγεται μελατονίνη, τα οποία τα χρειάζεται το σώμα σου για να σε πάρει ο ύπνος, αυξάνονται όταν έχει καταναλώσει καφεΐνη.

Άγχος
Ένα άλλο σύμπτωμα που επιφέρει η καφεΐνη είναι ότι μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αγχώδεις ειδικά αν πιούμε αρκετό. Αν έχετε άγχος ή υποφέρετε από κρίσεις πανικού, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να αποφεύγετε την καφεΐνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: