Δείτε πώς το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Κοινοποίηση:
spermograma-i-suveti-za-podobriavane-custom

Αρκετές είναι οι μελέτες, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν βρει μια στενή σχέση μεταξύ του ψυχολογικού στρες και της υπογονιμότητας.

Μόνος στις ΗΠΑ η υπογονιμότητα επηρεάζει 12 στα 100 ζευγάρια. Περίπου στο ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων, οι άντρες σύντροφοι έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Οι πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, τη χαμηλή συγκέντρωση και κινητικότητα του σπέρματος αλλά και το στρες.

Μάλιστα, οι αγχώδεις διαταραχές κυμαίνονται από 2,5 έως 7% από τη μια χώρα στην άλλη.

Το 2017, εκτιμάται ότι 284 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν μια διαταραχή που σχετίζεται με το στρες ή το άγχος. Από αυτούς, το 63% (179) εκατομμύρια ήταν γυναίκες και τα 105 εκατομμύρια άνδρες.

Πώς το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος;

Ο μηχανισμός με τον οποίο το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός.

Σύμφωνα με ερευνητές, το στρες μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση στεροειδών ορμονών όπως τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς και την παραγωγή σπέρματος.

Το οξειδωτικό στρες επίσης, έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.

Στοιχεία που συνδέουν το στρες και την ποιότητα του σπέρματος

Μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Soroka στο Beer-Sheva του Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) διαπίστωσε ότι το παρατεταμένο άγχος, όπως σε στρατιώτες εν καιρώ πολέμου, μείωσε την ποιότητα του σπέρματος.

Υπήρξε μια αύξηση 47% στις πιθανότητες μειωμένης κινητικότητας του σπέρματος με δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας περιόδου σε σύγκριση με εκείνα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια φυσιολογικών περιόδων. Η κακή κινητικότητα του σπέρματος επηρεάζει ως φυσικό επακόλουθο και τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

Ερευνητές στο Rutgers School of Public Health και στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia επιβεβαιώνουν αυτούς τους συσχετισμούς.

Όπως ανέφεραν, το άγχος επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη μορφολογία του σπέρματος καθώς και την ικανότητα να γονιμοποιεί ένα ωάριο.

Βρήκαν επίσης, ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ψυχικό στρες.

Το άγχος στο χώρο εργασίας επηρέασε τα επίπεδα τεστοστερόνης και ως εκ τούτου θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία αυτών των ανδρών.

Η ποιότητα του σπέρματος των ανέργων ήταν επίσης χαμηλότερη από αυτή των εργαζόμενων ανδρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: