Δείτε πώς θα υπολογιστεί φέτος το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες – Οι αλλαγές

Κοινοποίηση:
neos-enfia

Τα τεκμήρια των κατοικιών που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα υπολογιστούν με τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι:

Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης βρέθηκαν πάνω από τα 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης της κατοικίας που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των φορολογουμένων «φούσκωσαν» κατά 40%.
Στις ακριβές γειτονιές και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές σκαρφάλωσαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 21,43%.
Στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα έχουν ξεφουσκώσει κατά 28,57% ενώ σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια θα είναι μειωμένα κατά 23,5%.

Οι αλλαγές

Οι νέες τιμές ζώνης οι οποίες ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν αντίκτυπο στα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022 καθώς θα ληφθούν υπόψη κατά τον προσδιορισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική κατοικία). Χιλιάδες φορολογούμενοι όταν θα συμπληρώσουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση θα διαπιστώσουν με έκπληξη αλλαγές στα τεκμαρτά τους εισοδήματα.

Ορισμένοι θα δουν φέτος το τεκμήριο διαβίωσης να μειώνεται σχεδόν κατά 29%, ενώ πολλοί που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα θα δουν τα τεκμήρια για την κατοικία ή τις κατοικίες τους να είναι αυξημένα ακόμη και κατά 40% λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Αν και για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις, καθώς οι περισσότερες τιμές ζώνης μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης κινούνται κάτω από τη ζώνη των 2.800 ευρώ το τετραγωνικό, ο εφιάλτης των τεκμηρίων απειλεί όσους διαμένουν σε ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία σε περιοχές όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων διαμορφώθηκε πάνω από τις 2.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Πώς υπολογίζεται το τεκμήριο

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της, με την ακόλουθη κλίμακα:

μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας το τεκμήριο είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Το τεκμήριο προσαυξάνεται:

κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ.
κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%, ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Το τεκμήριο της κατοικίας βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: