Δείτε πού θα είναι κλειστά τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος

Κοινοποίηση:
katastimata-ermou

Ο ένας μετά τον άλλον οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ανακοινώνουν το εάν και πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ημέρα της επίσημης αργίας του Αγίου Πνεύματος.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις οι εμπορικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά.

Η Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα καθώς και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα είναι υποχρεωτικά κλειστά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3996/2011 ΦΕΚ Α’ 170), καταργήθηκε το άρθρο 15 του Ν.2639/1998 και δεν υφίσταται πλέον η αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών για να ορίσουν ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Πάγια θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να οριστεί ως αργία για το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Παραμένει σταθερό το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση όλων των ζητημάτων αναφορικά με την θεσμοθέτηση ή μη της αργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και η σύγχυση που δημιουργούνται κατά την ημέρα αυτή στη λειτουργία της αγοράς και των υπηρεσιών.

Ειδικά για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, υπάρχει παλαιότερη απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης (αρ.πρωτ.22/19777/10-05-2002), η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εποπτεύσουν την αγορά για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Στην Πάτρα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, σχετικά με την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Οπως έγινε γνωστό από τον Εμπορικό & Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών, τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 21 Iουνίου 2021, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά.

«Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας με εικονογραφημένη ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε και αυτός ότι τα καταστήματα της δικαιοδοσίας θα είναι κλειστά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Βέροια

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι όλα τα καταστήματα της Βέροιας την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι η ημέρα αυτή καθορίστηκε ως ολοκληρωτική αργία με απόφαση του Νομάρχη Ημαθίας αριθ. πρωτ: ΕΡ-1430/28-11-1986.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, για ενημέρωση των εμπόρων-καταστηματαρχών και του καταναλωτικού κοινού του Δήμου Βέροιας.

Κομοτηνή
Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την εορτή του Αγίου Πνεύματος που λογίζεται ως κατ’ έθιμο αργία.

Θεσσαλία
Κλειστά θα παραμείνουν με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικoύ Συλλόγου Λάρισας τα εμπορικά καταστήματα, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, όπως εθιμικά γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Ανάλογη απόφαση έχουν λάβει οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης της Θεσσαλίας.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους καταστηματάρχες.
Κεντρική Μακεδονία

Αναφορικά με την αργία του Αγίου Πνεύματος, της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2021, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει τα εξής:

-Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3996/2011 ΦΕΚ Α’ 170), καταργήθηκε το άρθρο 15 του Ν.2639/1998 και δεν υφίσταται πλέον η αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών για να ορίσουν ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

-Πάγια θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να οριστεί ως αργία για το σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

-Παραμένει σταθερό το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση όλων των ζητημάτων αναφορικά με την θεσμοθέτηση ή μη της αργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και η σύγχυση που δημιουργούνται κατά την ημέρα αυτή στη λειτουργία της αγοράς και των υπηρεσιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: