Δίκη Μάτι – Ι. Φωστιέρης: “Είμαστε πυροσβέστες και όχι πολιτικοί”

Κοινοποίηση:
mati

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μετά τις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, καθιστώντας αδύνατον να γίνουν επιτυχημένες ρίψεις με τα εναέρια μέσα πάνω από τις εστίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρθηκε ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης, στο ξεκίνημα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ.

«Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες. Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική» , ενώ εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τη θλίψη του για ό, τι συνέβη.

Ο κ. Φωστιέρης απολογούμενος αμφισβήτησε επί της ουσίας πως ένας κατώτερος αξιωματικός, όπως ο Δ. Λιότσιος, που συνέταξε την πραγματογνωμοσύνη μπορεί να σηκώσει το βαρύ φορτίου αυτής της υπόθεσης, διατυπώνοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν συνεργαστεί πραγματογνώμονες πέντε διαφορετικών ειδικοτήτων για να χυθεί άπλετο φως στην κρινόμενη υπόθεση.

Για το 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018, δεν υπήρχε τότε ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. «Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα

15 θέσεις εργασίας. Σε εμάς είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει γραμμή προτεραιότητας αυτό ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα διότι λένε μας καλούν και δεν απαντούν. Οι θέσεις εργασίας ήταν τρεις.»

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: