«Γολγοθάς» το φθινόπωρο για τους φορολογούμενους – Διπλές πληρωμές φόρων κάθε μήνα

Κοινοποίηση:
eforia-1

 

Ραντεβού με την εφορία θα έχουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 7 δισ. και για φόρο εισοδήματος, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τέλη κυκλοφορίας άλλα και για τα χρέη που αφήνει πίσω η κρίση του κορωνοϊού. Από τέλος Αυγούστου αρχίζουν οι 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος , ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τρέχουν παράλληλα και οι 6 μηνιαίες του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα ο λογαριασμός και το δασολόγιο της εφορίας διαμορφώνονται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία. Η πληρωμή θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη και δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο θα εξοφλεί εφάπαξ, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το σύνολο της οφειλής που περιλαμβάνεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θα παρέχεται σ’ αυτόν έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

Οι οφειλές που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις είναι:

– ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%-45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 22%-45% σε εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα

– η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο συνολικό – δηλούμενο ή τεκμαρτό – εισόδημα του 2019, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ

– το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400 – 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

– ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.

Οι οφειλές των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος θα είναι δυνατό να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η εξόφληση των φόρων αυτών θα μπορεί να γίνει σε δόσεις που λήγουν την περίοδο Ιουλίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021.

Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων

Το αργότερο μέχρι το τέλος Αύγουστου θα έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συνολικά, 6.450.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, Το βαρύ χαράτσι πρέπει να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021

Τέλη κυκλοφορίας

Το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο οριστικοποιείται η ειδική ρύθμιση 12 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 24 μηνιαίων δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 2,5% για τις φορολογικές οφειλές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown. Η ρύθμιση των αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2021.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. το καταλαβαμε. εν τω μεταξυ 700.000 φορολογουμενοι ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ, και η αρμοδια υπηρεσια ΤΟ ΙΔΙΟ.

Comments are closed.