Γκίκας Μαγιορκίνης: “Η Όμικρον αν και διεισδυτική δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα”

Κοινοποίηση:
covid omicron

Ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η μετάλλαξη κορoνοιού Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, τόνισε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Η μετάλλαξη Όμικρον που παρουσιάστηκε στην Νότιο Αφρική, φαίνεται να συντελεί στην εξάπλωση ενός νέου επιδημικού κύματος, είπε.

Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα, εξήγησε.
Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.
Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 κυριάρχησε το στέλεχος δέλτα.

Στην συνέχεια, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν.
Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης εκεί και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Χθες είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφηκαν περισσότερο από 8 χιλιάδες διαγνώσεις, τόνισε και πρόσθεσε πως επίσης αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Γκάγκα: Η παραλλαγή Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο

Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι πολλές», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση είναι μεγάλη. Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρώτο κρούσμα στη χώρα, τόνισε: Ο ασθενής είναι καλά και σε παρακολούθηση από τους γιατρούς, επεσήμανε η κ. Γκάγκα, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν θα έχουμε κι άλλα κρούσματα.

Τέλος, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη.

Παπαευαγγέλου: Καλώ τους 400.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να το ξανασκεφτούν

Παρά την σταθεροποίηση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, καθώς είναι αυξημένες οι εισαγωγές, τόνισε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως προέβλεψε, θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στη βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν πλέον τον εαυτό τους.

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, είπε ότι θα δούμε κι άλλα κρούσματα, ενώ μιλώντας για τον ασθενή με την Όμικρον, είπε ότι βρίσκεται στο σπίτι του και παρακολουθείται από τους γιατρούς.

«Να είμαστε εμβολιασμένοι και να περιορίσουμε τις επαφές μας για να ελεγχθεί η πανδημία», τόνισε η κ. Γκάγκα, η οποία εξήγησε ότι φαίνεται ότι ο εμβολιασμός καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα είπε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν έχει συζητηθεί για άλλες ομάδες πληθυσμού. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για αργή ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο παρατήρησε ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων κρουσμάτων είναι 6300 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, όπως αυξάνονται και όσοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας. Η ίδια μίλησε για πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και εξήγησε ότι με αυτό τον αριθμό, υπάρχει κίνδυνος για τον καθένα από εμάς να μολυνθεί.

Όπως είπε, υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορονοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Επίσης τόνισε ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών, και αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είναι σημαντική η άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, πρόσθεσε, και προέτρεψε τους πολίτες να μην μετρούν τα αντισώματα για να πάνε να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Το σημαντικό είναι βέβαια, όπως είπε, να γίνει και η πρώτη δόση από όλους όσοι δεν την έχουν κάνει.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης, ότι σε όλη τη χώρα παρατηρείται γραμμική σχέση της αύξησης των κρουσμάτων σε περιοχές όπου δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. «Οι 10 γεωγραφικές περιφέρειες με την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα, είναι εκεί που ο εμβολιασμός είναι κάτω του 55%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια κάλεσε τους 400.000 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

Τέλος η κ. Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν το πρωί από τον υπουργό Υγείας, Θ.Πλεύρη, για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάλεσε όλο τον πληθυσμό να κάνει τα διαγνωστικά αυτά τεστ, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για δύο βδομάδες πριν και μετά τις γιορτές, και επίσης να ελέγχονται με τέτοια τεστ όλοι, προτού να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση τις ημέρες των εορτών.

Η ίδια προέβλεψε ότι είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, «η οποία όμως δεν θα μας ανησυχεί, καθώς θα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει το self test».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Και γι’αυτό επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Comments are closed.