Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Ανακοίνωση σκληρό μήνυμα στην Τουρκία από ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία: «Να γίνει άμεσα κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Κοινοποίηση:
CASZCSD

Την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από το Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητούν με κοινή τους δήλωση οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν , των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τες παράλληλα να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πούτιν, Τραμπ και Μακρόν καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές, που μάχονται γύρω από τον Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το κοινό ανακοινωθέν:
«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που εκπροσωπούμε τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών

Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εν λόγω στρατιωτικών δυνάμεων.
Καλούμε επίσης τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Στην αυγή μιας πέμπτης ημέρας συγκρούσεων, κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται να έχει κερδίσει αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου.

Οι αζερικές δυνάμεις, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν θέσεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων για σχεδόν 30 χρόνια.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: