Γιατί το αλκοόλ και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μείγμα

Κοινοποίηση:
αλ

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει συμπτώματα που να κάνουν τη ζωή δύσκολη. Θα μπορούσε ένα ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Ναι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Δρ Juliana Kling από το Κέντρο Υγείας της Γυναίκας στην Mayo Clinic λέει ότι η χρήση αλκοόλ κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Η ίδια προειδοποιεί ότι για πολλές γυναίκες, το αλκοόλ και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μείγμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση είναι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, πιο γνωστά ως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Περίπου το 80% των γυναικών έχουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και το 30% θα έχει σοβαρά τέτοια συμπτώματα. «Πολλές γυναίκες θα το περιγράψουν ως ένα είδος έξαψης σε όλο το σώμα τους που μπορεί να προκληθεί μέσω του στήθους τους», λέει η Kling. «Συνδέεται με την εφίδρωση και μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα στον ύπνο. Οι εξάψεις οφείλονται σε διαταραχή της θερμορρυθμιστικής ζώνης του σώματος. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

«Πολλές γυναίκες έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και για κάποιες το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματά τους. Μπορεί φυσικά να αποφεύγουν το αλκοόλ, επειδή παρατήρησαν ότι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις τους χειροτερεύουν».

Τα προβλήματα ύπνου συνδέονται επίσης συχνά με την εμμηνόπαυση. Η Kling λέει ότι σε μερικούς ανθρώπους, το αλκοόλ μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να κοιμηθούν καλά τη νύχτα. «Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να τους κάνει να νυστάζουν, απλώς διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε και ίσως να περιορίσετε ή να εξαλείψετε τη χρήση αλκοόλ πριν τον ύπνο», λέει.

Κατά τη διάρκεια των ετών της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος ορισμένων παθήσεων υγείας αυξάνεται. Αυτό περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και οστεοπόρωση. Το αλκοόλ μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.

«Πολλοί από εμάς δεν αναγνωρίζουμε τις συσχετίσεις του αλκοόλ και των κακών αποτελεσμάτων υγείας, όπως ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού». λέει η Kling. «Επίσης, καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνονται, επομένως μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: