Γιατί οι επενδυτές διστάζουν να επιστρέψουν στα ομόλογα της Ευρωζώνης – Δεν πείθει η ΕΚΤ

Κοινοποίηση:
ΕΚΤ

Διστάζουν να επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης οι επενδυτές, παρά το γεγονός ότι συμφωνούν πως τα χειρότερα πέρασαν, μετά το sell off του πρώτου εξαμήνου 2022.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής θολώνουν την εικόνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ η Invesco εκτιμά ότι είναι καιρός να αρχίσει να επανέρχεται στην αγορά, η Carmignac σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς.
Παράλληλα, η AllianceBernstein εμφανίζεται διστακτική, παρά το γεγονός ότι η αγορά φαίνεται πολύ πιο ελκυστική, μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων.

Διστακτική η AllianceBernstein

 

«Οι αποδόσεις επιστρέφουν τώρα στα επίπεδα όπου οι επενδυτές θα αρχίσουν να κατανέμουν ξανά στο σταθερό εισόδημα», δήλωσε ο Vivek Bommi, επικεφαλής του ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στην AllianceBernstein, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 735 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό προτού αρχίσει να αγοράζει σε μέγεθος.
«Ένα καλύτερο σημείο εισόδου θα είναι αργότερα μέσα στο έτος», πρόσθεσε.
Η επιφυλακτικότητα δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η καταστροφή του πρώτου εξαμήνου άφησε τους επενδυτές σε ευρωπαϊκά ομόλογα με απώλειες 13%, μακράν τη χειρότερη αρχή έτους στην ιστορία, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ.
Περισσότερα από 870 δισεκατομμύρια ευρώ (911 δισεκατομμύρια δολάρια) εξαφανίστηκαν από την αξία του δείκτη φέτος.

Ζοφερές προοπτικές – Δεν πείθει η ΕΚΤ

 

Οι προοπτικές είναι πιο σκοτεινές στην Ευρώπη από ό,τι σε άλλες περιοχές, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες.
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβαρύνει τα ομόλογα της περιοχής, τα οποία κατρακύλησαν αφού η ΕΚΤ σηματοδότησε τα σχέδιά της να απομακρυνθεί από τη μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Το volatility αυξήθηκε επίσης και είναι κοντά στο υψηλότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ορισμένοι, όπως ο διευθυντής κεφαλαίων Carmignac, Guillaume Rigeade, βλέπουν τις αποδόσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται — αν και όχι στον ίδιο βαθμό όπως πριν.
Ο Rigeade βλέπει περαιτέρω αυξήσεις στον πληθωρισμό μέχρι το φθινόπωρο, καθώς τα στοιχεία για τη Γαλλία και την Ισπανία αυτή την εβδομάδα έφθασαν σε νέα υψηλά και η αστοχία στη Γερμανία αποδόθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση.
«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξαφανίσει τον πληθωρισμό σε ένα χρόνο», τόνισε.
Ο Rigeade θεωρεί ότι η υποχώρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, όπως καταγράφεται, είναι πρόωρη.
Τούτου λεχθέντος, το βάρβαρο selloff στην αγορά ομολόγων εξαπλώθηκε εν μέσω εκτιμήσεων για επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, για παράδειγμα, έχουν υποχωρήσει κάτω από 1,4% αφού εκτινάχθηκαν στο 1,9% στα μέσα Ιουνίου, το υψηλότερο από το 2014.
Οι αποδόσεις των ισοδύναμων ιταλικών ομολόγων έχουν επίσης υποχωρήσει μετά την εκτίναξη του 4%, ενώ η ΕΚΤ υποσχέθηκε ένα νέο εργαλείο να μετριάσει τον αδικαιολόγητο πανικό στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μέσο, αναμένονται παράλληλα με την πολιτική απόφαση της ΕΚΤ της 21ης Ιουλίου, όταν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5%, την πρώτη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια.
Αλλά ορισμένοι ανησυχούν ότι το εργαλείο δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τη διεύρυνση του spread ιταλικών – γερμανικών ομολόγων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: