Γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100;

Κοινοποίηση:
αα1

Ερευνητές από το Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έχουν βάλει σκοπό να βρουν την απάντηση. Μελετώντας 176 υγιείς Ιάπωνες αιωνόβιους, έμαθαν ότι ο συνδυασμός των εντερικών βακτηρίων και των ιών που ζουν μέσα στους είναι αρκετά μοναδικός.

«Είμαστε πάντα πρόθυμοι να μάθουμε γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν εξαιρετικά μεγάλη ζωή. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια των ηλικιωμένων Ιάπωνων πολιτών παράγουν ολοκαίνουργια μόρια που τους καθιστούν ανθεκτικούς σε παθογόνους μικροοργανισμούς, δηλαδή μικρόβια που προάγουν την ασθένεια. Και αν τα έντερά τους προστατεύονται καλύτερα από λοιμώξεις, τότε αυτό είναι πιθανώς ένα από τα πράγματα που τους κάνουν να ζουν περισσότερο από τους άλλους», λέει ο Joachim Johansen, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Τα έντερά μας περιέχουν δισεκατομμύρια ιούς που ζουν επίσης μέσα στα βακτήρια, και δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο για τα ανθρώπινα κύτταρα. Μολύνουν τα βακτηριακά κύτταρα. Και βλέποντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στα έντερα μας, υπάρχουν επίσης πολλοί ιοί σ’ αυτά τα βακτήρια», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Simon Rasmussen, επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που σχεδίασαν οι ερευνητές, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τα εντερικά βακτήρια και τους βακτηριακούς ιούς των αιωνόβιων.

«Θέλουμε να κατανοήσουμε τη δυναμική της εντερικής χλωρίδας. Πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα είδη βακτηρίων και ιών; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικροβίωμα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε υγιή, μακρά ζωή; Είναι μερικά βακτήρια καλύτερα από άλλα; Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο, είμαστε σε θέση να περιγράψουμε την ισορροπία μεταξύ ιών και βακτηρίων», λέει ο Rasmussen. Η νέα γνώση για τα εντερικά βακτήρια μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα για να το προστατεύσουμε από ασθένειες.

«Έχουμε μάθει ότι εάν ένας ιός επισκέπτεται ένα βακτήριο, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το βακτήριο. Οι ιοί που βρήκαμε στους υγιείς αιωνόβιους Ιάπωνες περιείχαν επιπλέον γονίδια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα βακτήρια. Μάθαμε ότι ήταν σε θέση να ενισχύσουν τη μεταμόρφωση σε συγκεκριμένα μόρια στα έντερα, τα οποία μπορεί να χρησιμεύουν για τη σταθεροποίηση της εντερικής χλωρίδας και την εξουδετέρωση της φλεγμονής», λέει ο Johansen.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: