Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τον πλανήτη – Η πιο ισχυρή των τελευταίων ετών

Κοινοποίηση:
GeomagneticStormAurora

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα εξακολουθεί να «χτυπά» τη Γη χαρίζοντας πανέμορφες εικόνες του Βόρειου Σέλαος σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Σε αποχρώσεις του πράσινου, του φούξια και του μωβ βάφτηκε ο νυχτερινός ουρανός, με εκατομμύρια ανθρώπους στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο να καταγράφουν μαγικές εικόνες από την εμφάνιση του Βόρειου και του Νότιου Σέλαος.

Το φαινόμενο έγινε ορατό από την Τασμανία μέχρι τη Βρετανία, χάρη στην ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει πλήξει τη Γη τα τελευταία 20 χρόνια.

«Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι φαινόμενο που οφείλεται στη δραστηριότητα του ήλιου. Ο ήλιος, εκτός από το φως, παράγει και μαγνητικό πεδίο που δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. Κατά καιρούς έχει μαγνητικές εκρήξεις. Φανταστείτε μία τεράστια μαγνητική φυσαλίδα που εκτοξεύεται από τον ήλιο και κινείται προς τη Γη. Εν μέρει είναι ορατό και εν μέρει αόρατο», είπε στην τηλεόραση του MEGA ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Γιάννης Δαγκλής.

«Όταν αυτή η μαγνητική φυσαλίδα φτάσει στη Γη αλληλεπιδρά με τον πλανήτη μας και δημιουργεί μία μαγνητική θύελλα, η οποία έχει πολλά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι το Βόρειο Σέλας. Όταν είναι ιδιαίτερα ισχυρές (οι μαγνητικές καταιγίδες), αυτά τα θαυμάσια φώτα του νυχτερινού ουρανού κατεβαίνουν και σε χαμηλότερα πλάτη».

Όπως τόνισε ο κ. Δαγκλής, η μαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία από τις πέντε ισχυρότερες όλων των εποχών.

Η καταιγίδα είναι κατηγορίας 5, που είναι η μέγιστη στην κλίμακα γεωμαγνητικών καταιγίδων. Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν το φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τους δορυφόρους και τους στους σταθμούς ενέργειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response