Γερμανική «TAZ»: «Ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος» – Τρέμει μια χρεοκοπία

Κοινοποίηση:
ερντογάν-1

Η TAZ του Βερολίνου συνιστά στην ΕΕ να μην εμπιστεύεται τους χαμηλούς τόνους Ερντογάν, γιατί πηγάζουν από ανάγκη μπροστά στην οικονομική χρεοκοπία.

Η σημερινή επίσκεψη του Χάικο Μαας στην Τουρκία, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζεται από την εφημερίδα TAZ του Βερολίνου.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για μια «επιστροφή στο μέλλον» της επιχείρησης γοητείας του Ερντογάν προς την κατεύθυνση της ΕΕ μετά από κατηγορίες, πολλές φορές και κάτω από τη ζώνη, που επιβάρυναν τόσο τις σχέσεις, ώστε κανείς πλέον δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί του.
Ο Ερντογάν παραμένει Ερντογάν

Διαβάζουμε από το άρθρο:

«Ο Χάικο Μαας είναι ο πρώτος υπουργός της ΕΕ που (ΣΣ μετά την αλλαγή τόνου του Τούρκου προέδρου) σπεύδει στην Άγκυρα, διότι τμήμα της στρατηγικής Ερντογάν είναι επίσης να τελειώσει με τις συνεχείς προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη διαμάχη με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Ο Μαας θεωρεί αυτήν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα γερμανικών πιέσεων και θέλει να εισπράξει διπλωματικό μερίδιο.

»Ωστόσο, ο ήχος από τις σειρήνες από την Άγκυρα δεν θα πρέπει να απατά.

»Ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος.

»Βέβαια είναι ωραίο, όταν αναβάλλεται επαπειλούμενη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

»Αλλά αυτό δεν οφείλεται στην αιφνίδια αλλαγή αντίληψης του Τούρκου προέδρου ότι είναι καλύτερα να μιλάς από το να πυροβολείς.

»Χωρίς περισσότερα χρήματα από τη Δύση και χωρίς διευρυμένη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, απειλείται η Τουρκία με κρατική χρεοκοπία.

»Γι αυτό ο Τούρκος πρόεδρος είναι πρόθυμος να τελειώσει καταρχήν με την επιθετική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο …

»Το ότι πρόκειται για τακτικό ελιγμό φαίνεται στο εσωτερικό της χώρας του, όπου εντείνονται οι καταπιέσεις για να μην επωφεληθεί από την κρίση η αντιπολίτευση ….

»Όσο καιρό αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, θα πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ψυχρή στάση προς τον Ερντογάν» επισημαίνει ο σχολιαστής της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: