Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο προβλέπει προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Καγκελαρίας και κρατιδίων

Κοινοποίηση:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο προβλέπει η πρόταση που θα υποβάλει η Καγκελαρία στην σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ZDF, στο έγγραφο το οποίο η Καγκελαρία αρνείται ότι έδωσε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξης του lockdown, αλλά μόνο «παράταση έως τις ΧΧ Απριλίου 2021». Επιπλέον, σύμφωνα με την BILD, δεν υπάρχει και πρόβλεψη για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, καθώς γίνεται λόγος για «εκ νέου ισχυρή αύξηση κρουσμάτων» και «εκθετική δυναμική». Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασης, τα κρατίδια θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια για το άνοιγμα «μεμονωμένων τομέων της δημόσιας ζωής», με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει αναφορά σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των διακοπών «περιορισμένης επαφής» εντός του κρατιδίου, με τη διενέργεια πολλών τεστ και την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής. Ειδικά για τον τουρισμό, το κείμενο θέτει το ζήτημα επιπλέον ενίσχυσης των επιχειρηματιών, εφόσον τελικά δεν καταστεί δυνατό να ανοίξουν, έστω με περιορισμούς, για το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, στο σχέδιο συμφωνίας επαναλαμβάνεται η έκκληση να πραγματοποιούνται «μόνο τα απολύτως απαραίτητα» και εισάγεται η υποχρέωση διενέργειας τεστ πριν από το ταξίδι της επιστροφής, ανεξαρτήτως του εάν η περιοχή περιλαμβάνεται στις «επικίνδυνες» ή όχι, καθώς και η παραμονή σε καραντίνα.

Υποχρεωτικό τεστ και παραμονή δύο εβδομάδων σε καραντίνα, ζήτησε με δήλωσή του στην BILD, για όλους όσοι επιστρέφουν στην Γερμανία από τις διακοπές του Πάσχα και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, αναφερόμενος κυρίως στο ενδεχόμενο, πολλοί Γερμανοί να μεταβούν αυτές τις μέρες στην Μαγιόρκα. Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμη αναφορές σε ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τους επιχειρηματίες έναντι των εργαζομένων, με διευκόλυνση της τηλεργασίας, προσφορά τεστ και εντατική τήρηση των κανόνων υγιεινής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: