Γαλλία κατά Γερμανίας: “Το πακέτο μαμούθ των 200 δισ. ευρώ απειλεί τις άλλες χώρες”

Κοινοποίηση:
σολτς μακρον

Οι Γερμανοί διχάζουν ξανά την Ευρώπη, καθώς το πακέτο μαμούθ των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν για την ενέργεια απειλεί τις άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, σύμφωνα με όσα τονίζει η Γαλλία.

Συγκεκριμένα το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.
«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.

«Να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό» τονίζει η Γαλλία
«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.
«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.

Έντονη κριτική δέχεται η Γερμανία για το πακέτο μαμούθ
Η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα», επέμεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στο οποίο άσκησε σφοδρή κριτική το Politico, το οποίο μεταφέρει εξοργισμένη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου όπου -μεταξύ άλλων- σημειώνει ότι η Γερμανία «έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Τι υποστηρίζει η Προεδρία της Γαλλίας
Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο… δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.

«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.

«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.

Επιστολή στα μέλη της ΕΕ στέλνει η φον ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να στείλει μέσα στις επόμενες ώρες επιστολή προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το ζήτημα της ενέργειας.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι κινείται η Επιτροπή μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισεκ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ινστιτούτο Ifo: Προβλέπει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού
Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει για τους επόμενους μήνες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, επισημαίνει το Ifo και σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο. «Δυστυχώς αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να περιοριστεί σύντομα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα περιθώρια αύξησης δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί», τονίζει ο επικεφαλής των Προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ.

Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με παραφάρμακα, ενώ στη βιοτεχνία οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα είδη ένδυσης και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το Ifo και στις υπηρεσίες, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: