“Βόμβα μεγατόνων” στην Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου! Έτσι ‘καθαρίζει’ έναν – έναν τους πολιτικούς του αντιπάλους ο Ερντογάν!

Κοινοποίηση:
ap_19092651292739

Οδήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoğlu, αντιμετωπίζει φυλάκιση μεταξύ έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, επειδή φέρεται ότι πρόσβαλε Νομάρχη που διορίστηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε  συνάντηση που είχε μαζί του στο αεροδρόμιο Ordu της Μαύρης Θάλασσας το 2019.

 Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης έως και 4 ετών στις 2 Μαρτίου με την αιτιολογία ότι ο Ιμάμογλου πρόσβαλε τον  Νομάρχς Σένταρ Γιαβούζ αποκαλώντας τον  «σκύλο» επειδή δεν  του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το VIP σαλόνι του  αεροδρομίου.

Οι αυτόπτες μάρτυρες που κλήθηκαν από την εισαγγελία ανέφεραν ότι άκουσαν τον δήμαρχο να λέει προσβλητικά λόγια για τον Yavuz, αλλά ο Ulaş Tepe ο οποίος παρευρισκόταν στο συμβάν και ο οποίος ανήκει  στο κόμμα της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι  είχε κλείσει η φωνή του  Δημάρχου εκείνη την ημέρα. Ανέφερε συγκεκριμένα: “Ο Ιμάμογλου ήρθε στο Ordu την ημέρα του συμβάντος και επισκέφθηκε τον δήμο. Στη συνέχεια, όταν πήγαμε στο αεροδρόμιο, ήταν κουρασμένος και είχε χάσει τη φωνή του δήλωσε ο Tepe”.

Ο Tepe ήταν ακριβώς δίπλα στο δήμαρχο, όταν φέρεται να χλευάζει τον Νομάρχη, αλλά δεν τον άκουσε να λέει τις υποτιθέμενες φράσεις  πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ο σωματοφύλακας του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης  Μουσταφά Ακίν, είπε ότι ο Ιμάμογλου παρεξηγήθηκε επειδή είχε χάσει τη φωνή του και ότι αυτό που είπε που οι μάρτυρες πίστευαν ότι αποκαλούσε τον κυβερνήτη ως «σκύλο», ήταν ότι έλεγε ότι οι ενέργειες του κυβερνήτη ήταν «πρωτόγονες», οι οποίες θα μπορούσαν να ακουστούν ως  παρόμοιες  λέξεις στα τουρκικά.

 Οι υποθέσεις προσβολής είναι επίσης κοινά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από την τουρκική δικαιοσύνη εναντίον κριτικών της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι κάθε κριτική στον πρόεδρο ή στην κυβέρνησή του αποτελεί προσβολή.

Εκτίμηση

Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του εργαλειοποιούν ΜΜΕ και δικαιοσύνη προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πρόσφατα σε δημοσκοπήσεις που έγιναν ο Ιμάμογλου έλαβε  πολύ υψηλότερα ποσοστά από τον Ερντογάν, γεγονός που θορύβησε τον Τούρκο Πρόεδρο.

 Η δίωξη κατά του Ιμάμογλου δεν είναι τυχαία, αλλά αποσκοπεί στο να μειώσει το κύρος του, αφού θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία από τον Ερντογάν και να τον νικήσει σε μελλοντικές εκλογές.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: