Βιοχάλκο: Ποια είναι η μεταλλευτική αυτοκρατορία που εξάγει σε 100 χώρες του πλανήτη…

Κοινοποίηση:
4

Η Βιοχάλκο ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια σαν οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα είναι εταιρία συμμετοχών με έδρα στο Βέλγιο, σε κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Οι θυγατρικές της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα.

Ποια είναι όμως η εταιρεία με παγκόσμια παρουσία, μονάδες παραγωγής σε 8 χώρες, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και πελάτες σε 100 χώρες της υφηλίου; Είναι μια εταιρεία που έφτασε κάποια στιγμή να έχει τζίρο 300 δισ. δραχμές και αν διέθετε όλα τα καλώδιά της μονομιάς θα μπορούσαν να φωτιστούν τα ¾ του πλανήτη.

Η εταιρία έστησε το πρώτο της εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς το 1937, για να παράγει σωλήνες, οικιακά σκεύη και υδραυλικά είδη. Με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, το χαλυβουργείο επιτάχτηκε, μετατρέποντας τα παλιά φυσίγγια σε νέες σφαίρες. Και λειτούργησε πάλι το 1946, κατασκευάζοντας μηχανήματα για την κατεργασία αλουμινίου. Στα χέρια της οικογένειας Στασινόπουλου  που ήρθε στην Αθήνα το 1920 από την Τεγέα Αρκαδίας. Το 1949 με δάνειο 600.000 δολαρίων από το Σχέδιο Μάρσαλ αγοράστηκαν για την Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού, όπως ήταν ο τίτλος της εταιρείας, καινούργια μηχανήματα και ξεκίνησε η επέκταση.

Όταν, όμως, με την υποτίμηση της δραχμής, το 1953 το δάνειο αποδείχτηκε δυσβάστακτο, ο σπουδαγμένος χημικός Μιχάλης Στασινόπουλος αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών και μετονόμασε την εταιρεία σε Βιοχάλκο και ξεκίνησε η απίστευτη ιστορία του παγκόσμιου “γίγαντα”!

Την είχε βάλει στο μάτι και η 17 Νοέμβρη

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1991, στις 00.30, πραγματοποιήθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο στους Αμπελόκηπους. Η ίδια η οργάνωση ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη για το χτύπημα. Βάσει της

ομολογίας του Χριστόδουλου Ξηρού, στην προανακριτική του κατάθεση: «Τον Δεκέμβριο του 1991, εγώ, ο Σάββας (σ.σ.: Ξηρός) και ο “Λουκάς” (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνας) κάναμε την επίθεση με δύο ρουκέτες κατά των γραφείων της Βιοχάλκο στους Αμπελόκηπους. Εκτοξεύσαμε με τη χρήση ενός μπαζούκα και τις δύο ρουκέτες, οι οποίες ήταν των 2,36 και ήταν η μοναδική φορά που εγώ πήρα μέρος σε επίθεση και εκτόξευσα ο ίδιος τις ρουκέτες».

Δεκαετία 1960

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 πραγματοποιείται σημαντική επέκταση της εταιρίας με την έναρξη λειτουργίας των κλάδων χάλυβα, καλωδίων, ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Η δομή της εταιρίας αλλάζει και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, ώστε να εξασφαλισθεί η αυτονομία και ευελιξία των θυγατρικών εταιριών.

Δεκαετία 1970

Ιδρύεται μια σειρά νέων εταιριών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εταιρία κατασκευής προφίλ αλουμινίου Ετέμ Α.Ε. και η Ελβάλ Α.Ε. μετά την απόσχισή της από τη Βιοχάλκο Αλουμίνιον.

Δεκαετία 2000

Το 2002, το χαρτοφυλάκιο των εταιριών της Βιοχάλκο περιλαμβάνει μια σειρά από πολλά υποσχόμενες μεγάλες επενδύσεις όπως η Bridgnorth Aluminium Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Stomana Industry S.A. και η Sofia Med S.A. στη Βουλγαρία, η Icme Ecab S.A. στη Ρουμανία και η Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα.

1 3 4 5

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: