Βερολίνο για τον Nord Stream: Χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά με ισχύ ίση 500 κιλών TNT στους αγωγούς

Κοινοποίηση:
ΑΕΡΙΟ

Για ζημιές από εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στους σωλήνες των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική, κάνουν λόγο οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες μελετούν τα δεδομένα από το περιστατικό που έχει προκαλέσει νέα «ενεργειακή» αναστάτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας έχουν καταλήξει στο αρχικό συμπέρασμα ότι για την πρόκληση ζημιάς στους αγωγούς του Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, χρειάζονταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί. Με βάση τις πηγές του Spiegel, υπολογίστηκε ότι για την καταστροφή των σωλήνων πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα συγκρίσιμο με εκείνο 500 κιλών ΤΝΤ. Τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης, συμπεριλήφθηκαν επίσης στην εκτίμηση.

Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αρκεστεί μονάχα σε εικασίες σχετικά με το παρασκήνιο της διαρροής των αγωγών.

Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δράση αυτή. Η ρωσική ηγεσία, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Στους κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας ειπώθηκε ότι δύτες ή ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για τον τύπο της έκρηξης κάτω από το νερό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσα ίχνη μπορούν να βρεθούν ακόμη.

Η επισκευή θεωρείται απίθανη

Η επισκευή του αγωγού θεωρείται πλέον πολύ απίθανη στους κύκλους ασφαλείας. Δεδομένου ότι οι κατεστραμμένοι σωλήνες είναι σήμερα γεμάτοι με θαλασσινό νερό, η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανάλυση, μόλις οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Μυστήριο με τον ρόλο της Μόσχας στον Nord Stream – Για ρωσικά πλοία πριν τις εκρήξεις, μιλά το CNN

Την παρουσία πλοίων υποστήριξης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή που σημειώθηκαν διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream, οι οποίες πιθανόν προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις, παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN δύο αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από χώρες της Δύσης και άλλη μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, δήλωσαν οι πηγές, ωστόσο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές.

Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη στη Βαλτική, λίγες ημέρες αφότου οι εκρήξεις φάνηκε να προκαλούν τρεις ξεχωριστές διαρροές στους δύο αγωγούς τη Δευτέρα. Ρωσικά πλοία επιχειρούν συνήθως στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζουν αρκετά συχνά τα αντανακλαστικά μας – τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».

Αλλά η παρουσία τους τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθεί να δημιουργεί περαιτέρω υποψίες για τη Ρωσία, η οποία έχει τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους ως ο μόνος παράγοντας στην περιοχή που πιστεύεται ότι έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να προκαλέσει σκόπιμη ζημιά στους αγωγούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τα πλοία την Τετάρτη.

Σε εξέλιξη οι έρευνες από Σουηδία και Δανία

Τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία διεξάγουν έρευνα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη επιτόπια επιθεώρηση και οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις παραμένουν αόριστες. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση από τη δανέζικη κυβέρνηση και ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει κανονικά η έρευνα, επειδή η πίεση στους σωλήνες καθιστά δύσκολη την προσέγγιση του σημείου των διαρροών – αν και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Κυριακή.

Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας δήλωσαν δημοσίως την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα σκόπιμων ενεργειών και όχι ατυχημάτων, και η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «ότι μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτό». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε επίσης το βράδυ της Τρίτης τις διαρροές «προφανές σαμποτάζ» σε ένα tweet.

Αλλά ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει να αποδίδουν την επίθεση στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Το Κρεμλίνο υποψιάζεται «ανάμειξη ξένου κράτους»

«Αντικειμενική» διεθνή έρευνα για τα αίτια των ζημιών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική ζήτησε η Ρωσία, εν μέσω νέας αντιπαράθεσης Μόσχας – Δύσης για τις τέσσερις διαρροές.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να εξηγηθούν». Αναφερόταν σε σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι «δεν θα υπάρχει πια Nord Stream 2» εάν η Ρωσία έστελνε στρατό στην Ουκρανία.

Ο μεγάλος ωφελημένος από την κατάσταση με τον Nord Stream στη Βαλτική είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Αλλά υπάρχει και ένας απόλυτος ωφελημένος από αυτή την κατάσταση. Φυσικά, αυτή είναι η Ουάσινγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη. «Το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου, για να συνοψίσω όσα έχουν ειπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία, πολλά χρόνια, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: