Βενεζουέλα: Από τις κυρώσεις… (ξανά) σε καίρια θέση για την ενεργειακή τροφοδοσία των ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
Chavez addresses a crowd in Caracas on Feb. 4, 1998, the anniversary of the failed 1992 coup that would launch his military career.

Πώς έχουν αλλάξει έτσι οι καιροί. Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα στις 5 Μαρτίου, ελπίζοντας να επιδιορθώσει τους οικονομικούς δεσμούς με το Καράκας. Η Βενεζουέλα, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, λόγω των κυρώσεων ΗΠΑ – Δύσης, αποτελεί τώρα απαραίτητο εργαλείο για την αποτροπή μιας επικείμενης ενεργειακής κρίσης στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα η Βενεζουέλα δεν είναι φτωχή χώρα. Το 1998, ήταν ένα από τα κορυφαία μέλη του ΟΠΕΚ, παράγοντας 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd). Οι αποικιοκρατικές συμβάσεις των ξένων πετρελαϊκών με τις πρακτορικές κυβερνήσεις της, οδήγησαν στην ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της για σχεδόν μισό αιώνα. Το σύντομο διάστημα διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες αποτέλεσε την μόνη ελπίδα σωτηρίας και ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά και την βασική αιτία των νέων προσπαθειών της Δύσης για την επαναϋποδούλωσή της.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα, διακόπτοντας τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα.

Η κίνηση του Τραμπ είχε σκοπό να καταστρέψει, αν όχι να ισοπεδώσει εντελώς, την οικονομία της Βενεζουέλας, επιδιώκοντας την καθαίρεση του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο, και την εγκατάσταση μιας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Η Βενεζουέλα πάλευε με τις δυτικές κυρώσεις αλλά και με τα πολιτικά σφάλματα του επιπόλαιου και ανάξιου διαδόχου του Τσάβες, Νικόλας Μαδούρο. Τα αποτελέσματα ήταν η περιφερειακή απομόνωση, ο υπερπληθωρισμός και, στη συνέχεια, η ακραία φτώχεια.

Ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας συνέχισε να επιδεινώνεται, φτάνοντας το 686,4% πέρυσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των Βενεζουελανών συνεχίζει να ζει κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Το 2019, η Ρωσία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικούς ειδικούς και τεχνικούς στο Καράκας προκειμένου να αποτρέψει το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχαν σχεδιάσει οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις. Οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί της Ρωσίας, τα δάνεια και πολλά άλλα, συνέβαλαν στην προσπάθεια της Βενεζουέλας να ξεφύγει από την πλήρη χρεοκοπία και να παρακάμψει ορισμένες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τώρα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να πληρώσουν για τους λανθασμένους υπολογισμούς του παρελθόντος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κράτη κι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη στη Μόσχα μετά την επέμβαση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις ΗΠΑ και Δύσης. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει αυτές τις χώρες με θράσος και αδεξιότητα.

Στις 3 Μαρτίου, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ξανανοίξει την πρεσβεία της στην Αβάνα και δύο ημέρες αργότερα, μια αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Βενεζουέλα.

Τώρα που οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη έχουν αναζωπυρώσει το «Μεγάλο Παιχνίδι» μιας προηγούμενης εποχής, η επαναπροσέγγιση των σχέσεων με την Βενεζουέλα, και άλλα παραμελημένα ή καταπιεσμένα κράτη, αποτελεί αναγκαία κι αναπόφευκτη λύση για ΗΠΑ και Δύση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: