Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς και γιατί έχασε 35 εκατ. λίρες

Κοινοποίηση:
Basilissa--1121064-elizabeth-696x418

Η πανδημία του κορονοϊού… μάτωσε για τα καλά τον βασιλικό τραπεζικό λογαριασμό.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως σε όλους. Σε σημείο που ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ, είδε 35 εκατομμύρια λίρες να κάνουν… φτερά!

Σύμφωνα με τον Μάικλ Στίβενς, διεθυντή του προσωπικού χαρτοφυλακίου της Ελισάβετ, η πτώση του αριθμού των επισκεπτών στο Μπάκιγχαμ κατά την διάρκεια της πανδημίας έφερε απώλεια εσόδων της τάξεως των 5 εκατομμυρίων λιρών!

Επιπλέον, το Crown Estate, από τα κέρδη του οποίου αντλείται η επιχορήγηση, προειδοποίησε πως ζημιά θα υπάρξει και στα έσοδα. Αυτό θα δείξει ένα έλλειμμα 20 εκατομμυρίων λιρών στα 369 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που συμφωνήθηκαν το 2016, για το 10ετές πλάνο ανακαίνισης του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Ο Στίβενς πρόσθεσε: «Ανταποκρινόμενοι και στις δύο αυτές οικονομικές προκλήσεις, δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε επιπλέον επιχορήγηση και θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τον αντίκτυπο μέσω των δικών μας προσπαθειών».

Ο…βραχνάς των Sussex

Μέσα στην γενική… χασούρα, υπάρχει και ο Χάρι με την Μέγκαν, οι οποίο ξόδεψαν αφειδώς από την βασιλική τσέπη για να κάνουν τα ταξίδια τους.

Όπως αποκαλύπτουν οι βασιλικοί λογαριασμοί, τα μεγαλύτερα έξοδα φαίνεται πως έκαναν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, με το ταξίδι τους στη Νότια Αφρική να κοστίζει σχεδόν 250.000 λίρες, ενώ και ο πρίγκιπας Άντριου πήγε για γκολφ στη Βόρεια Ιρλανδία μισθώνοντας αεροσκάφος αξίας 16.000 λιρών.

Το παλάτι επιβεβαίωσε επίσης πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έκαναν μια «ουσιαστική συνεισφορά» για ένα ποσό -που δεν αποκαλύπτεται- από την κρατική επιχορήγηση για το Φρόγκμορ Κότατζ, την ιδιωτική τους κατοικία που ανακαινίστηκε με δημόσια έξοδα ύψους 2,4 εκατομμυρίων λιρών, προτού τελικά το ζευγάρι μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Την σώζει η επιδότηση!

Μπορεί να μοιάζει το ποσό του ελλείμματος τεράστιο ωστόσο η απόσβεση δεν θα είναι πολύ δύσκολη για την Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα λάβει 86,3 εκατομμύρια λίρες από την κρατική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο τόσο για τα επίσημα βασιλικά της καθήκοντα όσο και για την ανακαίνιση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Παρόλο που τα κέρδη της αναμένεται να είναι χαμηλότερα, θα λάβει το ίδιο ποσό για το διάστημα 2022-23, καθώς το ποσό αυτό δεν μπορεί ποτέ να μειωθεί.

Το εισόδημά της συμπληρώνεται από αυτό του Royal Collection Trust, μέσω των επισκέψεων στα βασιλικά της παλάτια, αλλά και αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα έλλειμμα 15 εκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα τρία χρόνια. «Αναμένουμε σημαντική μείωση του εισοδήματος λόγω του αντίκτυπου που είχε ο κορωνοϊός στον αριθμό των επισκεπτών μας» ανέφερε μια ανώτερη πηγή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: