“Βαρέλι δίχως πάτο” τα ποσοστά της Μέρκελ – Έντονος προβληματισμός από τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης

Κοινοποίηση:
angelam708_2_0_0_0

Συνεχίζεται η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα οποία στη νέα δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF συγκεντρώνουν πλέον μόλις 41%, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53%. Αντίστοιχα, συνεχίζεται και η εντυπωσιακή άνοδος των Πρασίνων, που είναι πλέον το δεύτερο κόμμα.

Αναλυτικότερα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 27% (-1), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 14% (-3). Οι Πράσινοι κερδίζουν τρεις μονάδες και φθάνουν στο 20%, ενώ σταθερή στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), όπως και η Αριστερά στο 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 8%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολουθούν, με μικρή κάμψη, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στις δύο τελευταίες θέσεις παραμένουν οι πολιτικοί της CSU Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Σέντερ.

Ξεκάθαρη επίσης είναι και η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και τους υπεύθυνους για αυτήν. Το 84% δηλώνει ότι οι σχέσεις των εταίρων είναι κακές, με το 39% να επιρρίπτει την ευθύνη στην CSU, το 28% και στους τρεις εξίσου, το 8% στο SPD και το 7% στο CDU.

Εξετάζοντας τα πιθανά μοντέλα κυβερνητικών συνασπισμών, θετικότερες (42%) είναι οι απόψεις για την συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης με Πράσινους, ενώ πιο αρνητικές (82%) είναι για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης και AfD. Και ο σημερινός συνασπισμός όμως (CDU/CSU, SPD) συγκεντρώνει κυρίως αρνητικές γνώμες (63%).

Στην  δημοσκόπηση τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Βρετανίας, ενόψει Brexit. Το 49% απαντά «όχι τόσο μεγάλες», το 32% «καμία», το 12% «μεγάλες» και το 1% «πολύ μεγάλες». Απαισιόδοξο ωστόσο εμφανίζεται το 59% που δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: