“Βέλη” από τον Τσίπρα: “Ξέρετε μόνο να βάζετε πρόστιμα – Η κυβέρνηση υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται”

Κοινοποίηση:
τσιπρας

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κρίσιμο τις επόμενες ώρες, ημέρες να δουλέψουμε για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας αλλά πρέπει να αφήσετε την αλαζονεία και να δείτε την πραγματικότητα. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που κυβερνάτε. Ένα μέρος της τραγωδίας οφείλεται σε ένα μέρος των ιδεολογικών σας εμμονών και ένα μέρος σε λάθη του επιτελικού σας κράτους. Προτάσσουμε όμως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν καυτηριάζουμε την στάση σας είναι για να αλλάξετε στρατηγική. Όμως, τα συμπεράσματά μας για ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης για προοδευτική διακυβέρνηση για κοινωνία αλληλεγγύης είναι δεδομένα και θα αγωνιστούμε γι αυτό» είπε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».

«Αν η κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές η αλαζονεία που την διακρίνει και η άρνησή της να ακούσει τους ειδικούς και την αντιπολίτευση δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα. Κομβικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι το πόσο καλά τα πήγαμε στο 2 κύμα. Μήπως το είπαμε εκτός κειμένου, σας ξέφυγε; Με αυτή την λογική δεν μπορούμε να βρούμε κοινή βάση» σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα προσπαθήσω ο δικαιολογημένος θυμός που νιώθω ως πολίτης να μην επηρεάσει την κριτική μου . Καταφεύγω λοιπόν αντί χαρακτηρισμών σε ερωτήματα: Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν εγκαίρως λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις κοινωνικής τραγωδίας αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα ΜΜΜ, για τους χώρους εργασίας, τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο κοινωνική εμπιστοσύνη αν δεν συμπεριφερόσασταν με ανεμελιά; Θα μπορούσα να καταθέτω δεκάδες αν… Για την Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά τα αν που βασανίζουν κάθε πολίτη, η κυβέρνηση τα ξεπερνά χωρίς να απαντά και με έλλειψη συναίσθησης της δραματικής κατάστασης και των ευθυνών που αντιστοιχούν στην πολιτεία, των λαθών που έχουν γίνει, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη. Έλλειψη συναίσθησης να μην προκαλείται αυτή την ώρα με απευθείας αναθέσεις και ένα θολό χορό εκατομμυρίων και παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης» είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οι πολίτες βλέπουν και ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε στα τυφλά. Έχετε κουράσει τους πολίτες και δεν σας εμπιστεύονται. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί τα λάθη αν υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια να διορθωθούν. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει δικαιολογίες σας. Θα ήταν πρόθυμος να ακούσει αν δεν έβλεπε ότι η κατάσταση γίνεται ευκαιρία για αντιλαϊκά μέτρα. Εκμεταλλεύεστε τις δύσκολες ώρες για να προετοιμάσετε ακόμα πιο δύσκολες

Οι πολίτες βλέπουν ακόμα και όσοι σας ψήφισαν. Κύριο επιχείρημά σας ήταν να φτιάξετε επιτελικό κράτος. Που είναι το επιτελικό κράτος; Βλέπουμε πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου λέγατε ότι 3 εβδομάδες λοκ νταουν είναι αρκετές. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά εως τα Θεοφάνεια. Ο ίδιος έλεγε ότι ανοίγει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Δύο μήνες κλειστά όλα είναι κλειστά εκτός από τα δημοτικά.

Ο κ. Γεωργιάδης αρχές έτους είπε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Την ίδια ημέρα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε παράταση λοκ ντάουν».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών είπε «τον Δεκέμβριο ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας. Τελικά εσείς μας είπατε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 8 χιλ καθημερινά για να μας πει στην συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ότι θα εμβολιάζονται 17 χιλ ημερησίως. Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τέλος Μάρτιου θα έχουμε 2 εκατ εμβολιασμοί, που σημαίνει περίπου 26 χιλ εμβολιασμοί την ημερα. Τι συμβαίνει σήμερα; Μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα. Οι ηλικιωμένοι ανω των 85 καλούνται στα νοσοκομεία για εμβολιασμό με κίνδυνο να μολυνθούν. Μέχρι 11 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί περίπου 50 χιλ πολίτες. Περίπου 5 χιλ την ημέρα. Με απλά μαθηματικά για να πιάσουμε στόχο Ιανουαρίου θα έπρεπε οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να διπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί για να πιάσουμε στόχους Μαρτίου. Μακάρι να τα καταφέρετε και εμείς εδώ θα είμαστε να βοηθήσουμε. Αυτά όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Γι αυτό αντιμετωπίστε την κατάσταση με σοβαρότητα. Είναι πρόκληση να πανηγυρίζετε και να δηλώνετε ότι «όποιος βιάζετε σκοντάφτει» για να δικαιολογήσετε τον πενιχρό αριθμό εμβολιασμού».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για την Θεσσαλονίκη: «Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει ο εισαγγελέας για δήλωση του κ. Γεωργιάδη που αποκάλυψε για την περίπτωση εορτασμού Αγ Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ότι κάποιοι επιστήμονες εισηγήθηκαν περιορισμό στον εορτασμό και δεν τον ακούσατε προς σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Τι εμφανιστήκατε να μας πείτε 1,5 μηνα μετά; Ότι θα έπρεπε να κλείσετε την Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν αλλά δεν είχατε τέτοια εισήγηση από κανένα. Ποιον κοροϊδεύετε;

Όταν το ένα σας ψέμα αντιστρατεύεται το άλλο πως να σας εμπιστευτεί ο πολίτης. Δεν κάνατε τίποτα και η χώρα έφτασε να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους και 4/5, το 80% σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία είναι φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να χάνονται εκτός ΜΕΘ.

Και εσείς ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε για την επιτυχημένη διαχείριση του 2ου κύματος και να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια. Θα μείνετε ως ανεύθυνος πρωθυπουργός τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε περιφρονητικά στο υγειονομικό προσωπικό. Πρώτα τα υποκριτικά χειροκροτήματα μετά τα δάκρυα υπουργού σας αλλα τους έχετε αφήσει με απλήρωτες υπερωρίες τους κάνατε ΕΔΕ και εσχάτως ο κ. Κοντοζαμάνης τους έριξε την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών τελευταίων μηνών. Αυτά δεν είναι τυχαία.

Η επίθεση σε συγκεκριμένες ομάδες συνδέεται με δικές σας επιλογές στήριξης συγκεκριμένων ελιτ. Φέρεστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ με αυτό τον τρόπο γιατί είστε απέναντι στην Δημόσια Υγεία και όποιον την υπηρετεί. Η παράταξή σας και εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε απολύσει, απειλήσει υποβαθμίσει τους ανθρώπους του δημόσιου χώρου.

Επιλέξατε σε καιρό πανδημίας να μην κάνετε ούτε μια πρόσληψη μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Ανακοινώσατε μόνο για το προσωπικό εντός ΜΕΘ μόνιμη πρόσληψη».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για συνεννόηση ο πρωθυπουργός επιλέγει την σύγκρουση. «Εσείς χωρίς αίσθημα ευθύνης λέτε ότι όλα πάνε καλά. Αρνείστε να δώσετε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή ειδικών. Κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να ανταλλάξουμε απόψεις ακόμα και να συναποφασίσουμε. Είπατε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο θα ήταν πίσω από κλειστές πόρτες. Εσείς κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις τις παίρνετε με ανοικτές πόρτες;

Όταν κάποιος σας καλεί σε συνεννόηση και εσείς απαντάτε με αντιπαράθεση στην Βουλή δείχνει τις προθέσεις σας.

Αδιαφορείτε για την γνώμη των ειδικών, των υγειονομικών, των ανθρώπων της αγοράς. Αποφασίζετε μόνος σας και υλοποιείται με κλειστές πόρτες και κλειστά τα αφτιά και τα μάτια. Η επιμονή στο λάθος είναι χειρότερη από το ίδιο το λάθος» σημείωσε.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «σπεύσατε να απαξιώσετε την πρότασή μου για εξασφάλιση της πατέντας εμβολίων. Αλλοιώσατε και το μήνυμα όσων είπα. Την ίδια πρόταση είχε κάνει ο κ. Μόσιαλος και εσείς ως πρωθυπουργός υπογράψατε. Δημόσια την υπερασπιστήκατε και είπατε ότι «απέναντι σε αυτή την πρόκληση θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταμείψουν τις εταιρείες αγοράζοντας τις πατέντες σε λογικές τιμές». Δεν σας ζητούμε να κρατικοποιήσετε την Pfizer αλλά να υλοποιήσετε όσα και ο ίδιος λέγατε. Είναι κοινωνικό αγαθό το εμβόλιο και οι ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα άρα έχει υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Ο ΠΟΥ είπε ότι αν δεν είναι όλοι υγιείς δεν θα είναι κανείς ασφαλής. Να σας θυμίσω την φράση του ανθρώπου που ανακάλυψε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα και είπε ότι ανήκει στους ανθρώπους «πως μπορείς να πατεντάρεις τον Ηλιο»».

«Δυστυχώς όταν τα δημόσια αγαθά που κρίνουν την ζωή καταλήγουμε σε περιπτώσεις όπως της Γερμανίας που έσπευσε να αγοράσει εκτός συμφωνίας 30 εκατ. δόσεις. Δεν είμαι οπαδός αυτής της λογικής. Οπαδός ενός εμβολιαστικού εθνικισμού. Μην σπεύδετε να μας κατηγορήσετε για πράγματα που και εσείς οι ίδιοι έχετε αναγνωρίσει ως ενδεχόμενο. Καυτηριάζατε την λογική διμερών συμφωνιών, την ίδια ώρα στις 23.12.2020 με νομοθετική ρύθμιση εξασφαλίζετε δυνατότητα απευθείας ανάθεσης προμήθειας εμβολίων με απευθείας διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες» συμπλήρωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Εσύ την πραγματικότητα που δημιούργησες με όλα τα τσογλάνια που κουβάλησες στη χώρα, επειδή δεν είχες μάθει πως και οι θάλασσες έχουν σύνορα, την έχεις αντιληφθεί; Τουλάχιστον άμα κουμαντάριζες περίπτερο θα τα είχες καταφέρει;

  2. Είσαι ο πιό ξεφτιλισμένος πρωθυπουργός πού πέρασε ποτέ, ο λαός σού έδωσε τήν εντολή γιά ανατροπή το 2015 και εσύ τόν ξεφτίλισες με τα δήθεν δημοψηφίσματα και τις δήθεν περήφανες διαπραγματεύσεις στήν Ευρώπη.
    Γέμισες τα νησιά λαθρομετανάστες με τήν πολιτική τών ανοιχτών συνόρων, δέν τελείωσες τόν φράχτη στόν Έβρο,δέν έκανες τίποτα γιά να εξοπλίσεις τίς ένοπλές δυνάμεις, ξεπούλησες τήν Μακεδονία, άφησες τούς μπαχαλάκηδες ανεξέλεγκτούς να καίνε τήν Αθήνα όποτε γουστάρουν και μας πήδηξες στή φορολογία γιά να δίνεις επιδόματα στούς γύφτους και στούς πακιστανούς…..επίσης είσαι υπεύθυνος γιά το Μάτι και τήν Μάνδρα……ούτε 3% δέν έπρεπε να πάρετε προδότες ανθέλληνες.

  3. σκασε και εσυ τα ιδια σκατα ειστε λαμογια

  4. Ε αφου το λέει ο τσιμπραζ τότε έτσι θα είναι.
    Ακόμα δεν έχει καταλάβει πόσο γραφικός είναι και αυτός και άλλα κομμουνιστικα απολιθώματα που έχει μαζέψει εκει μεσα στον τσιριτζα

Comments are closed.