Ένα βίντεο με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα να επαινεί μια Ινδή μουσουλμάνα μαθήτρια που τον Φεβρουάριο αψήφησε την απαγόρευση της μαντίλας, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι ακόμα ζωντανός.
Οι φήμες για τον θάνατο του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι υπάρχουν για περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Τρίτη και μεταφράστηκε από την ομάδα πληροφοριών SITE, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα επαινεί την Μούσκαν Χαν που αψήφησε την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία στη νοτιοδυτική πολιτεία Καρνατάκα της Ινδίας.
Η μαθήτρια φώναξε το εξτρεμιστικό σύνθημα «Αλλάχ ακμπάρ» καθώς Ινδουιστές φοιτητές την κορόιδευαν για την μαντίλα. Τον Μάρτιο το δικαστήριο στην πολιτεία Καρνατάκα της Ινδίας επικύρωσε την απαγόρευση, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στις μουσουλμανικές ομάδες.
Ok I believe it now: Ayman al-Zawahiri is still alive, new gives reference to hijab row in India in early 2022.#AlQaeda #terrorism pic.twitter.com/fctC5uljWq
— Viper (@viper202020) April 6, 2022
Terror group Al Qaeda waded into Karnataka’s hijab row with Ayman al-Zawahiri releasing a video exhorting Indian Muslims to react.
Zawahiri also recited a poem he composed to praise Muskan Khan who he refers to as The Noble Woman of India.https://t.co/Cqrrdd2aRc pic.twitter.com/kMmYaEX9xp— Raj Shekhar Jha (@tweetsbyrsj) April 6, 2022
Στα προηγούμενα βίντεο του Ζαουάχρι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η ώρα που καταγράφηκαν, κι έτσι τροφοδοτούνταν οι εικασίες για την επιδείνωση της υγείας του, ακόμη και τον θάνατό του.
Δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για την τοποθεσία που γυρίστηκε το βίντεο, αλλά φημολογείται ότι βρίσκεται στις βορειοδυτικές επαρχίες Κουνάρ και Μπανταχσάν του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν.
Η συνοριακή γραμμή μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν είναι γεμάτη από απότομες οροσειρές που έχουν χρησιμεύσει ως καταφύγιο για πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις.