Αυτό είναι το φυτό που μας κρατάει νέους

Κοινοποίηση:
ashitaba-750x430

Τις θετικές επιδράσεις του ιαπωνικού φυτού ασιτάμπα (Ashitaba), το οποίο οι Ιάπωνες θεωρούν κατά παράδοση θαυματουργό, μελέτησαν οι επιστήμονες.

Η νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, έρχεται να επιβεβαιώσει την ιαπωνική πεποίθηση. Ειδικότερα, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία εντόπισαν μία ουσία στο φυτό, η οποία φαίνεται ότι επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων. Πρόκειται για την ουσία διμεθοξυχαλκόνη (DMC) που μπορεί να επιμηκύνει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 20%, όπως έδειξε η μελέτη.

Η ουσία DMC περιέχεται στα φύλλα του ασιτάμπα και, σύμφωνα με τους μελετητές, πυροδοτεί μία διαδικασία που αποκαλείται αυτοφαγία. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία η οποία βοηθά στο «καθάρισμα των κυτταρικών σκουπιδιών» που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών και προκαλούν μία σειρά παθήσεων. Με άλλα λόγια αφαιρεί τα περιττά υλικά, ειδικά τα κυτταρικά απορρίμματα όπως οι συσσωρευμένες πρωτεΐνες.

Η DMC ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και αποτέλεσε την τελική επιλογή των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτή μετά από εξέταση 180 ουσιών της ίδια ομάδας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις της DMC στα κύτταρα τόσο σε σκουλήκια όσο και σε φρουτόμυγες. «Η αξιοσημείωτη δράση της DMC επιμήκυνε το μέσο προσδόκιμο ζωής αμφότερων των οργανισμών που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα κατά 20%», αναφέρει ο Δρ. Madeo, επικεφαλής της έρευνας. Επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι η DMC βοήθησε να προστατευθούν τα καρδιακά κύτταρα ποντικιών χάρη στη διαδικασία της αυτοφαγίας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της DMC σε αρκετούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων και εντόπισαν μια δράση για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι επιδράσεις της DMC μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους ωστόσο πρέπει να περιμένουμε τις κλινικές μελέτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: