Αυτό είναι το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο – Άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα  

Κοινοποίηση:
video

Το YouTube αποτελεί σήμερα μια από τις δημοφιλέστερες, αν όχι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο στον κόσμο.

Ωστόσο, πριν από 15 χρόνια, πριν ακόμη το YouTube μπει στην τεράστια οικογένεια της Google, τρεις νέοι εμπνεύστηκαν την πλατφόρμα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαμοιραζόμαστε οπτικοακουστικά στιγμιότυπα.

Λέγεται μάλιστα πως αρχικά, οι τρεις νεαροί σκόπευαν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία online γνωριμιών, αλλάζοντας γνώμη στην πορεία και λανσάροντας το YouTube (περίπου) όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Οι τρεις νέοι που εμπνεύστηκαν το YouTube το 2005

Το βίντεο εκείνο μας θύμισε το YouTube πρόσφατα, όταν και ανακοίνωσε πως λανσάρει μια νέα υπηρεσία, τα Shorts, που έρχεται να ανταγωνιστεί το Tik Tok στον κόσμο των οπτικοακουστικών social media.

Ήταν άνοιξη του 2005, όταν ο Τζόυντ Καρίμ στάθηκε μπροστά από την κάμερα και βιντεοσκόπησε 18 δευτερόλεπτα από το βίντεο που έμελλε να γίνει το πρώτο που αναρτήθηκε ποτέ στο YouTube.

Ο μόλις 25χρονος τότε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, στάθηκε μπροστά στους ελέφαντες του Ζωολογικού κήπου της πόλης Σαν Ντιέγκο και είπε μόλις τρεις φράσεις. «Εντάξει, είμαστε εδώ μπροστά στους ελέφαντες. Το πιο κουλ με αυτούς τους “τύπους” είναι πως έχουν πραγματικά πολύ μακριές προβοσκίδες και αυτό είναι τέλειο! Και αυτά είναι όλα όσα είχα να πω» ακούγεται να λέει στο σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, τον Απρίλιο του 2005.

Για την ακρίβεια, η επίσημη έναρξη του YouTube, μετά την πρώτη δοκιμαστική (beta) περίοδο τοποθετείται χρονικά τον Νοέμβριο του 2005. Ο πρώτος άνθρωπος που ανάρτησε βίντεο στο YouTube, αποχώρησε από την εταιρεία το 2005, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, καθώς ακολούθησε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.


Η εξαγορά του YouTube από την Google

Έναν χρόνο αργότερα, το 2006, η Google απέκτησε το YouTube και η εξαγορά αποδείχτηκε αρκετά προσοδοφόρα για τον νεαρό μηχανικό, που διέθετε 137.443 μετοχές από μια εταιρεία που η αξία της εκείνη την εποχή έφτανε τα 64 εκατομμύρια δολάρια.

Γεννημένος στην Ανατολική Γερμανία, από Γερμανίδα μητέρα και Μπαγκλαντεσιανό πατέρα, πέρασε τα σύνορα στις αρχές του ‘80 με την οικογένειά του και μεγάλωσε στην Δυτική Γερμανία. Τελικά, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρξε αντικείμενο ξενοφοβικών επιθέσεων τόσο στη Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία, ο Καρίμ μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Ο Τζόουντ Καρίμ εργαζόταν για την εταιρεία PayPal όταν γνώρισε τους Τσαντ Χάρλεϊ και Στιβ Τσεν, με τους οποίους δημιούργησε το YouTube το 2005. Ήδη από το 2006 είχε δώσει δύο διαλέξεις στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις για την ιστορία του YouTube, κάτι που τον καθιστά έναν από τους νεότερους ομιλητές στο αμερικανικό ανώτατο ίδρυμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: