Αυτές είναι οι 10 τροφές που θα ανεβάσουν στα… ύψη τη διάθεσή σας

Κοινοποίηση:
trofes (1)

Ας μην κρυβόμαστε, αρκετοί από εμάς, όταν αγχωνόμαστε, ενδίδουμε σε τροφές όπως τα γλυκά ή το γρήγορο φαγητό, καθώς έχουμε συνδέσει την πρόσληψη τροφής με ένα αίσθημα ευχαρίστησης και πληρότητας.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που συνειδητοποιούμε λίγα λεπτά αφότου έχουμε ολοκληρώσει το γεύμα μας, είναι πως αυτή η ικανοποίηση, δεν διαρκεί περισσότερο από ότι η «ιεροτελεστία» του τσιμπολογήματος, ενώ μας επιφέρει επιπλέον ενοχές, για την ανθυγιεινή επιλογή που κάναμε.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε την δυνατότητα να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να μην ενδίδει στην συναισθηματική υπερφαγία ή αλλιώς το comfort food, ωστόσο υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε αυτή τη συνήθεια και να τη βελτιώσουμε, επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές που αντί να σαμποτάρουν τη διάθεσή μας, την «απογειώνουν»! Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Έχουμε συγκεντρώσει μερικές στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

Πράσινο τσάι

Δεν είναι τυχαίο που οι Βρετανοί έχουν καθιερώσει μία «tea time» κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού έχει αποδειχθεί πως το τσάι και δη, το πράσινο, καθαρίζει τον οργανισμό χάρη στις αντιοξειδοτικές του ιδιότητες, αλλά και το… μυαλό μας, από την κακή διάθεση.

Κόκκινη πιπεριά

Εάν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως το πορτοκάλι είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης C, μάλλον ήρθε ο καιρός να αλλάξετε γνώμη και να εμπλουτίσετε τα γεύματά σας με κόκκινες πιπεριές. Το συγκεκριμένο λαχανικό, διαθέτει ελάχιστες θερμίδες ενώ είναι «πλούσιο» σε θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν ευεργετικά για το σώμα και το πνεύμα μας.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μία εξαιρετική επιλογή για να ανακουφίσουμε το στομάχι μας, όταν μας πιάνουν ξαφνικές λιγούρες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και του νευρικού μας συστήματος.

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε σε λαχταριστά smoothie, σε μία χορταστική φρουτοσαλάτα, είτε σε μορφή κρέμας αλειμμένη πάνω σε κάποιο κράκερ. Χάρη στη βιταμίνη Β6 που διαθέτουν, βοηθούν στη βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία, ενώ ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Αβοκάντο

Όπως τα καρύδια έτσι και το αβοκάντο είναι μία «πλούσια» πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β6, συνεπώς έχει σημαντική επίδραση στη διάθεσή μας. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο με λίγο αλάτι και πιπέρι, ή να το πολτοποιήσουμε και να το απλώσουμε με μία φρυγανιά ολικής άλεσης.

Σολομός

Εξίσου ευεργετικός είναι και ο σολομός για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς, χάρη στα «καλά» λιπαρά που διαθέτει, βοηθάει τους νευροδιαβιβαστές ενώ περιορίζει την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σπανάκι

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, το σπανάκι είναι μία υπερτροφή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει, βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και αποτρέπουν την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών του μυαλού μας.

Αβγό

Μπορεί τα αβγά να φημίζονται ως το σνακ των… πρωταθλητών, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως περιλαμβάνουν στη σύστασή τους υψηλά ποσοστά χολίνης, μίας ουσίας που ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη B12, βοηθά εν γένει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Τυρί cottage

Το τυρί cottage είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα γεύματά μας, καθώς εκτός από «πλούσια» πηγή προβιοτικών, περιλαμβάνει και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξί που ανακουφίζει το νευρικό σύστημα, αντιμετωπίζοντας συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, η αυπνία και οι ημικρανίες.

Σοκολάτα

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, η μαύρη σοκολάτα διαθέτει τα κατάλληλη αντιοξειδωτικά για να ενισχύσει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τη δημιουργία φλεγμονών στο εσωτερικό του και προστατεύοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μην το παρακάνουμε και να τρώμε 30 γραμμάρια καθημερινά, δηλαδή την ποσότητα που συστήνουν οι ειδικοί για μία ισορροπημένη διατροφή, δίχως στερήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: