Αυτά είναι τα 5 οφέλη που έχουν για την υγεία τα μαύρα μανιτάρια

Κοινοποίηση:
maura-manitaria

Γνωρίζατε πως τα μαύρα μανιτάρια αποτελούν βασικό συστατικό της αρχαίας Κινεζικής ιατρικής και της Ασιατικής κουζίνας;

Το εδώδιμο άγριο μανιτάρι απαντάται με διάφορες ονομασίες, κυρίως λόγω του σχήματός του, το οποίο μοιάζει με ανθρώπινο αυτί (jew’s ear mushrooms).

Έχει ήπια, σχεδόν ουδέτερη γεύση και αναπτύσσεται επίσης σε τροπικές χώρες, όπως η Ινδία, τα νησιά του Ειρηνικού και η Χαβάη.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αποξηραμένα μαύρα μανιτάρια, τα οποία καταναλώνετε αφού μουλιάσετε σε ζεστό νερό και σχεδόν τετραπλασιαστεί ο όγκος τους.

Τα επτά γραμμάρια μαύρων μανιταριών δίνουν 20 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 με τα 100 γραμμάρια να καλύπτουν το 65% των ημερήσιων αναγκών. Έχουν επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Δείτε τα οφέλη της κατανάλωσης μαύρων μανιταριών για την υγεία:

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου: Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 υποστήριζε ότι είτε μαγειρεμένα, είτε ωμά, συμβάλλουν στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων. Η β-σεκρετάση, ένα ένζυμο που παράγει β-αμυλοειδή πεπτίδια, μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της κατανάλωσης μανιταριών. Τα β-αμυλοειδή συνδέονται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα των μαύρων μανιταριών σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση τους. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλεί φλεγμονώδεις παθήσεις. Οι πολυφαινόλες των μανιταριών συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, καρκίνου και καρδιακής νόσου.
Υγεία εντέρου: Τα μαύρα μανιτάρια έχουν πρεβιοτικά, δηλαδή φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες, από τα οποία τρέφονται και πολλαπλασιάζονται τα καλά βακτήρια του εντέρου που προλαμβάνουν τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Κατά της χοληστερόλης: Μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μειώνουν την κακή χοληστερόλη και έχουν αντιπηκτική δράση.

Ωφελούν το συκώτι: Τα μαύρα μανιτάρια δεν επιτρέπουν σε βλαβερές ουσίες να εισέλθουν στο ήπαρ. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι ένα μείγμα από μαύρα μανιτάρια και νερό προστατεύει το συκώτι από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική δόση ακεταμινοφαίνης, ενός αναλγητικού γνωστού ως παρακεταμόλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: