Αυτά είναι τα αντικαρκινικά οφέλη της άσκησης

Κοινοποίηση:
17562d10-gumnastiki-zeugari

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως η άσκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά «φάρμακα» που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών για την πρόληψη, τη θεραπεία και τον έλεγχο του καρκίνου.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων, μεταξύ άλλων και του καρκίνου του μαστού, του δεύτερου σε συχνότητα στον κόσμο, με ποσοστό 11,6%.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,1 εκατομμύρια νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού (αυτό ισοδυναμεί με 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες).

Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ειδικά στον δυτικό κόσμο, δηλαδή τις χώρες με υψηλή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Οι κληρονομικοί και γενετικοί παράγοντες, όπως το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών και κληρονομικές μεταλλάξεις σε γονίδια γενετικής προδιάθεσης, αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% έως 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Τα αυξημένα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού αποδίδονται στην αυξημένη συχνότητα γνωστών παραγόντων κινδύνου όπως είναι η εμμηνόρροια (πρώιμη ηλικία εμμηναρχής, μεταγενέστερη ηλικία στην εμμηνόπαυση), η αναπαραγωγή (καθυστερημένη ηλικία κατά την γέννηση του πρώτου παιδιού και λιγότερα παιδιά), η πρόσληψη εξωγενών ορμονών (από του στόματος αντισυλληπτικά και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), η διατροφή (αυξημένη σε κορεσμένο λίπος και λήψη αλκοόλ) και η παχυσαρκία.

Σημειώνεται ότι ο θηλασμός και η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστοί προστατευτικοί παράγοντες.

Υπάρχουν επαρκή και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 15%.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά.

Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, τον κίνδυνο υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του πνεύμονα.

Οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Η παρακολούθηση ασθενών που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης υπό επίβλεψη κατά τη διάρκεια επικουρικής χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού, κατέγραψε:

– βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

– καλύτερη φυσική λειτουργικότητα και μυϊκή δύναμη

– λιγότερη ναυτία, έμετο, κόπωση

– λιγότερο πόνο

– ταχύτερη επιστροφή στην εργασία (με όλα τα θετικά κοινωνικοοικονομικά επακόλουθα)

Επιπλέον, οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού οι οποίες ασκούνται, έχουν 28% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού και 48% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ο συνολικός χρόνος της εβδομαδιαίας δραστηριότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον 150-300 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: