Αυτάρκες νοικοκυριό…Για επιβίωση στα σπίτια μετά από ένα οικονομικό κραχ!!!

Κοινοποίηση:
EPIBIOSIL

Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω. Για να επιβιώσουμε όμως στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ,  χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας;  Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;

Αυτή είναι η λίστα που έχω καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.

Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.

Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.

Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.

Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. “Αυγατίστε” τη σάλτσα που θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι.  Μειώστε την πρωτείνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για “συνταγές του πολέμου”, ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας σώσουν.

Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.

Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.

Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.

Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.

Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.

Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.

Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.

Καλό είναι, τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε, να προμηθευτούμε συσκευές που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παραπάνω.

Σίδερα κάρβουνου (σοβαρολογώ, δοκίμασα της γιαγιάς μου -ένα βαρύ για τα χοντρά ρούχα κι ένα ελαφρύτερο για τα ευαίσθητα), λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές ποσότητες (από συνεταιρισμούς γιατί είναι φθηνό) για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου νερού. Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ, κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κατάστημα που πουλάει μια χαρά υφάσματα με ένα ευρώ το μέτρο. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια.

Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα, μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.

Τα είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών  μπορούν να αντικατασταθούν από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Προμηθευτείτε, όσο ακόμα υπάρχουν, αρκετά θερμόμετρα υδράργυρου.

Πιστεύω ότι δε χρειάζεται μια φορτωμένη αποθήκη με αποθέματα που πρόκειται να λήξουν ή να εξαντληθούν. Χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή ποσότητα από τη «βάση» που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά ακόμα και αν η ζωή μετά το κραχ δεν επανέλθει ποτέ στα «συνηθισμένα» επίπεδα.  Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.

Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Τι λέτε ρε;πάτε καλα;αν μπορούσαμε να ειμασταν αυτάρκεις θα ειμασταν και πάμπλουτοι.Εγω είμαι σε χωριό Ηλεία να σας πω πόσο κοστζουν όλα αυτά που λέτε για ένα μήνα μόνο;Έχετε μεγάλη φαντασία πάντως το ομολογώ.Προκαλω οποιονδήποτε είναι από πόλη και ας έχει μεγαλώσει σε χωριό χωράφια να έρθει για 10 λεπτά να μου πει πως θα σηκώσει τα χέρια και τα πόδια ψηλά.Απο 6 χρονών σε χωράφια στα 20 μου Αθήνα σκατοδουλειες μηνιατικο 500 ευρώ μόνος απλά φυτοζοούσα.Γυρισα 40 στο χωριό, παρακαλάω να ήμουν 1000 φορές Αθήνα αν μιλάμε και για κόστος ζωής.Δεν είναι εύκολα μαγγες.Αλλο τα λόγια άλλο στην πράξη… κάποιοι από εσάς θα τα ζήσετε μη έχοντας άλλη επιλογή δυστυχώς… Κρίμα στους νέους εγώ κουτσά στραβά μεγάλωσα σε πείνα,οι νέοι δε νομίζω να καταφέρουν να αλλάξουν κατι,. Μακάρι όμως Αντώνιε.Καποτε έτσι Ελπιζα κι εγώ.Να λέμε να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα, γιατί τότε όλους αργά η γρήγορα τους παίρνει η μπάλα.

  2. ο αυτάρκης, η αυτάρκης, το αύταρκες, ο τόνος ανεβαίνει στο ουδέτερο, ν’ ανοίγουν και κανά λεξικό οι δημοσιογράφοι, δεν είναι κακό.

  3. Ο ορθός τονισμός είναι ο-η αυτάρκης, το αύταρκες.

  4. Ωραίος λαχανόκηπος φίλε στη φωτογραφία.
    Η χαρά του κάθε αγριογούρουνου και λάθρο είναι.
    Πρώτη φορά που έκανα λαχανόκηπο καναν επιδρομή 2-3 αγριογούρουνα και τα έκαναν όλα……
    Λες και πέρασε τρακτέρ με αλετρια.
    Βέβαια πήρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επόμενη φορά.

  5. και οδηγός επιβίωσης…. Κλάψε με μάνα, κλάψε με….

    1. ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΒΑΛΤΕ ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΛΑΓΟΥΣ ΠΑΠΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΚΑΙ ΧΤΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ …. ΒΑΛΤΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ …… ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΟ , ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ , ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

      1. ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ …
        Στις Νατούρα ξερουμε τι παίζει με ανθρώπινες δραστηριοτητες;

      2. ολοι μαζι μπορουμε να κανουμε θαυματα !! το να τρεχει ο καθενας μονος στα βουνα αμφιβολο ειν αν θα επιβιωσει !!

  6. δεν ξυπνάς ένα πρωί και γίνεσαι αυτάρκης. η αυτάρκεια είναι κάτι που μαθαίνεται από την παιδική ηλικία

Comments are closed.