Αυξάνεται η πορνεία στο Ιράν!

Κοινοποίηση:
ΠΟΡΝΕΙΑ ΙΡΑΝ

Ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στη σεξουαλική εργασία για να βγάλουν τα προς το ζην στο Ιράν αυξάνεται!

Όλο και περισσότερες γυναίκες και άνδρες στο Ιράν καταφεύγουν στη σεξουαλική εργασία για να βγάλουν τα προς το ζην μπροστά στο υψηλό κόστος ζωής. «Ντρέπομαι για αυτό που έκανα, αλλά έχω άλλη επιλογή;», λέει η Νέντα, που ζει στην Τεχεράνη ως χωρισμένη γυναίκα. Δουλεύοντας ως κομμώτρια την ημέρα, η Νέδα πιάνει μια δεύτερη δουλειά το βράδυ για να κερδίσει τα προς το ζην, νιώθοντας υποχρεωμένη να πουλήσει το σώμα της για σεξ. «Ζω σε μια χώρα όπου οι γυναίκες δεν γίνονται σεβαστές, η οικονομία έχει καταρρεύσει και η τιμή των πάντων αυξάνεται σχεδόν καθημερινά» και συνεχίζει: “Είμαι ανύπαντρη μαμά. Πρέπει να φροντίσω τον γιο μου. Η πορνεία πληρώνει καλά. Σκοπεύω να αγοράσω ένα μικρό σπίτι στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια της ζωής μου. Πουλάω κυριολεκτικά την ψυχή μου”.  Το 2012, το Ιράν ανακοίνωσε ένα εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πορνείας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και ερευνητών, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ αυξήθηκε σταδιακά. Το συντηρητικό θρησκευτικό κατεστημένο του Ιράν έχει από καιρό αρνηθεί επίσημα την ύπαρξη εργαζομένων του σεξ στη χώρα. Οι αρχές αναφέρουν την πορνεία ως δυτική συνωμοσία για να διαφθείρουν τη νεολαία ή κατηγορούν τις γυναίκες ότι έχουν μπελάδες με αδίστακτους άνδρες. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ηλικία των εργαζομένων του σεξ στο Ιράν μειώνεται σταδιακά. Στατιστικά στοιχεία από διάφορες ΜΚΟ δείχνουν ότι 12χρονα κορίτσια ασχολούνταν με την πορνεία το 2016. Σύμφωνα με την Aftab Society, μια οργάνωση που εργάζεται για τη θεραπεία γυναικών τοξικομανών στο Ιράν, υπήρχαν 10.000 γυναίκες εργαζόμενες του σεξ στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, το 2019, από τις οποίες περίπου το 35% ήταν παντρεμένες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Amir Mahmoud Harrichi στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων του σεξ στην Τεχεράνη μπορεί να είναι διπλάσιος.

Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι

Δεδομένων των σχετικά λίγων ευκαιριών απασχόλησης των γυναικών και της έλλειψης ισότητας των φύλων στο Ιράν, πολλές γυναίκες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έπρεπε να κάνουν σεξ για χρήματα. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση έχει μεγάλους κινδύνους. «Οι άνδρες γνωρίζουν ότι η πορνεία είναι παράνομη στο Ιράν και οι γυναίκες τιμωρούνται αυστηρά, επομένως τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους», λέει η εργάτρια του σεξ, Mahnaz, φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη. «Έκανα σεξ με κάποιον σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν πλήρωσε και δεν μπορούσα να πάω στις αρχές». Η ζωή στην Τεχεράνη είναι πολύ δαπανηρή, λέει ο Mahnaz, και δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του κάνοντας άλλη δουλειά.

Μετά την Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση του 1979, το νέο καθεστώς εκτέλεσε πολλές εργάτριες του σεξ και έκλεισαν οι οίκοι ανοχής. Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η χρήση γυναικών για σεξ, η πρακτική γνωστή ως zev-i muta ή «γάμος muta» έγινε πιο κοινή. Στο σιιτικό ισλαμικό σύστημα του Ιράν, ο γάμος muta επιτρέπεται και δεν θεωρείται πορνεία. Αυτή η πρακτική είναι κοινή στις ιερές πόλεις Mashhad και Qom, τις οποίες επισκέπτονται Σιίτες από όλο τον κόσμο. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν Ιρακινούς άνδρες που θέλουν να κάνουν σεξ στο Mashhad και τους ισχυρισμούς των αρχών ότι κάνουν μόνο προσωρινούς γάμους.

Πλέον, υπάρχουν αμέτρητες διαδικτυακές υπηρεσίες στο Ιράν που προσφέρουν muta γάμο, συμπεριλαμβανομένων των Telegram και WhatsApp, και τέτοιες ομάδες ισχυρίζονται ότι έχουν έγκριση από την κυβέρνηση.

Επιπτώσεις των κυρώσεων

Ένας από τους λόγους πίσω από την αύξηση της πορνείας είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής. Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι αποτελεσματικές σε αυτό. Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ιράν είναι 48,6%. Η ανεργία έχει αυξηθεί και πολλοί άνθρωποι με δουλειά δεν παίρνουν καλούς μισθούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυξήθηκε και ο αριθμός των ανδρών ηλικίας 20-35 ετών που έκαναν σεξ με γυναίκες για χρήματα. Ο άνδρας εργάτης του σεξ είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται στις μεγάλες πόλεις του Ιράν. Ένα από αυτά τα άτομα, ο 28χρονος ταμίας του σούπερ μάρκετ Kamyar, ζούσε με την οικογένειά του μέχρι πέρυσι και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδά του χωρίς τη βοήθεια του πατέρα του. Τώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης και ελπίζει να μετακομίσει στο εξωτερικό μια μέρα. «Βρίσκω τους πελάτες μου μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει. «Αυτές οι γυναίκες είναι συνήθως στα 30 και στα 40 τους. Κάποτε είχα έναν πελάτη που ήταν 54 ετών. Μου φέρονται καλά, πληρώνουν καλά και πάντα περνάω τη νύχτα στο σπίτι τους. Έχω πολλούς πελάτες γιατί από στόμα σε στόμα είναι διάδοση”. Ο Kamyar έχει σπουδές μηχανικού, αλλά δεν βλέπει μέλλον για τον εαυτό του σε αυτόν τον τομέα που αγαπά. “Πάντα ήθελα να γίνω μηχανικός. Αλλά δεν υπάρχει δουλειά για μένα εκεί”, λέει. “Αγαπούσα ένα κορίτσι αλλά δεν μπορούσα να παντρευτώ γιατί δεν είχα μια αξιοπρεπή δουλειά. Δεν είμαι περήφανος για αυτό που κάνω τώρα. Το να κοιμάμαι με αγνώστους για χρήματα δεν ήταν το μεγαλύτερο όνειρό μου για τη νεολαία. Φυσικά, ντρέπομαι, αλλά το πληρώνω με αυτή τη δουλειά. Βρίσκομαι σε μια χώρα που δεν μπορώ παρά να ονειρεύομαι τη δυστυχία για το μέλλον μου». Τα ονόματα των εργαζομένων του σεξ που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο έχουν αλλάξει για την προστασία της ταυτότητάς τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: