Αταλάντη, η μοναδική γυναίκα Aργοναύτης

Κοινοποίηση:
ΑΤΑΛΑΝΤΗ

Η ιστορία της ηρωίδας συνδέεται με δύο μύθους. Στον πρώτο την βρίσκουμε ως κόρη του Ιασίου από την Τεγέα την οποία εγκατέλειψε σε μια σπηλιά όταν γεννήθηκε και την μεγάλωσε μια αρκούδα. Έπειτα την βρήκαν κάποιοι κυνηγοί και την μεγάλωσαν μαθαίνοντάς την όλα τα μυστικά του κυνηγιού. Μεγάλωνε αγνά και δεν ήθελε να παντρευτεί. Πήρε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και μετά από έξι ημέρες κατάφερε να τον σκοτώσει και να λάβει σαν έπαθλο στο κεφάλι της το δέρμα του. Μετά πήρε μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία δίπλα στον Μελέαγρο και στο τέλος νίκησε τον Πηλέα στην πάλη στους ταφικούς αγώνες. Έπειτα παντρεύτηκε και γέννησε τον Παρθενόπαιο έναν από τους επτά επί Θήβας.

Ο άλλος μύθος την θέλει επίσης με μεγάλη ικανότητα στο κυνήγι και στο τρέξιμο. Αφιερωμένη στην θεά Άρτεμη, αγνή, ζούσε στα δάση μακριά από τους ανθρώπους. Ένας χρησμός έλεγε ότι αν παντρευόταν θα μεταμορφωνόταν σε ζώο, ο πατέρας της το δέχτηκε αρκεί να δεχόταν να διαγωνιστεί στο τρέξιμο με τους υποψήφιους γαμπρούς και άμα την κέρδιζε κάποιος τότε θα μπορούσε να την παντρευτεί άμα έχανε εκείνη θα τον σκότωνε. Ήταν τόσο ανίκητη που τους έδινε μάλιστα και προβάδισμα στην αρχή του αγώνα.

Μόνο ο Ιππομένης κατάφερε να την κερδίσει με την βοήθεια της θεάς Αφροδίτης και με κάποιο κόλπο που του υπόδειξε, ερωτεύτηκαν και αφού περιπλανήθηκαν αρκετό καιρό στα δάση όταν τελικά ενώθηκαν στον ναό της Κυβέλης μεταμορφώθηκαν σε ζευγάρι λιονταριών….

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: