Από το Ναύπλιο η αποφυλάκιση των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της Πύλου

Κοινοποίηση:
nauplio

Από τις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου που μεταφέρθηκαν με αστυνομική κλούβα το πρωί της Τετάρτης 22 Μαϊου, θα αποφυλακιστούν οι 9 Αιγύπτιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας και οι οποίοι κατηγορούνταν για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση ελήφθη λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πλοίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εισήλθε ποτέ σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε είχε προορισμό την Ελλάδα.

Κρίθηκε, συνεπώς, ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο για την υπόθεση, ενώ αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος τους.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους αθώους για τα αδικήματα της διακίνησης μεταναστών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εννέα φέρονταν να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος είχε ανατραπεί και βυθιστεί νοτιοδυτικά της Πύλου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, με επιβαίνοντες ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: