Απόρρητη έκθεση της CIA για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream – Είχε ενημερωθεί το Βερολίνο

Κοινοποίηση:
ξλκκ

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε την Τρίτη (27/9) το γερμανικό περιοδικό Spiegel, μετά την είδηση για διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την απόρρητη έκθεση της CIA το καλοκαίρι, ανέφερε το Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, η οποία έλεγε ότι το Βερολίνο είναι πιθανό να δεχτεί μια στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με το μέσο.

Σαμποτάζ ή ατύχημα;

Εντωμεταξύ, η Σουηδία ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για πιθανή δολιοφθορά σε υποδομές στο επίκεντρο μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε «παιχνίδι», εάν αποδειχτεί, στους αγωγούς Nord Stream.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μίλησε για σαμποτάζ, χωρίς να αναφέρει στοιχεία. Ο Δανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν τέθηκε σε κίνδυνο.

Μυστήριο με εκρήξεις που κατέγραψαν σεισμολόγοι κοντά στους αγωγούς
Εντωμεταξύ, ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT αναφέρει ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις την Τρίτη (27/9).

Ειδικότερα, στις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Παράλληλα, βίντεο και φωτογραφίες με φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσα, πάνω από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: