Απετράπη σύκρουση επιβατικού αεροσκάφους με drone

Κοινοποίηση:
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Σε απόσταση αναπνοής απετράπη η σύγκρουση από ένα επιβατικό αεροπλάνο και ένα drone σε ύψος 9.600 ποδιών.
Συγκεκριμένα το αεροσκάφος British Airlines πραγματοποιώντας την πτήση Αθήνα – Λονδίνο και μεταφέροντας σύμφωνα με την Daily Mail 180 επιβάτες πρός το αεροδρόμιο Χίθροου, παραλίγο να συγκρουστεί με ένα drone, στα 9.600 πόδια ύψους που βρισκόντουσαν.

Το αεροσκάφος σύμφωνα με την ίδια πηγή πετούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 400 χλμ/ώρα, όταν πέρασε κυριολεκτικά ξυστά από ένα drone, σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου.

Το περιστατικό συνέβη στις 3 Ιανουαρίου λίγο πριν από τις 4:30 το μεσημέρι. Το Airbus A321 κινούνταν σε πορεία αναμονής κοντά στο Sevenoaks, ενώ περίμενε να κάνει την τελική κάθοδο στο Χίθροου.

Το drone πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέγιστο νόμιμο ύψος που είναι μόλις 120 μέτρα. Ο χειριστής του drone δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά αν είχε συλληφθεί θα κινδύνευε με φυλάκιση έως και πέντε χρόνια για έκθεση αεροσκάφους σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του British Airprox Board, οι πιλότοι εκτίμησαν ότι το drone βρισκόταν περίπου 1,5 μέτρο πάνω από το φτερό τους και μόλις 9 μέτρα από το πιλοτήριο τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι πιλότοι έχουν κρόυσει τον κώδωνα τοι κινδ΄΄υνου, ότι τα drones μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές με το να απορροφηθούν από έναν κινητήρα τζετ ή να σπάσουν το τζάμι του πιλοτηρίου.

Αυτό που ισχυρίζονται ως το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο χειριστής του drone ήθελε να τραβήξει εναέριες φωτογραφίες από το αεροσκάφος.

Τι αναφέρει η έκθεση για το περιστατικό με το drone
Η έκθεση σχετικά με το περιστατικό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το αντικείμενο ήταν μικρό, αλλά είχε το χαρακτηριστικό σχήμα ενός drone. Πέρασε ελάχιστα πάνω από το δεξί φτερό του αεροσκάφους. Οι λεπτομέρειες διαβιβάστηκαν αμέσως στο ATC (κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας) του Λονδίνου, το οποίο ενημέρωσε τον πιλότο για το αεροσκάφος που βρισκόταν πίσω τους. Κατά τη γνώμη του Συμβουλίου, το αναφερόμενο ύψος και η περιγραφή του αντικειμένου ήταν επαρκή για να υποδηλώσουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα drone».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: