Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία τη Λιθουανία για το εχθρικό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ

Κοινοποίηση:
ΜΠΛΟΚΟ

Εξηγήσεις για το μπλόκο στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ζήτησε από τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία, Markus Ederer το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που η Μόσχα ζητά να λυθεί άμεσα το ζήτημα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια και μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα.
Μάλιστα σε σημερινές της δηλώσεις η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάλεσε τη Λιθουνία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κάνει όλα τα δέοντα πριν το ζήτημα λάβει μη αναστρέψιμες διαστάσεις, τη στιγμή που ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Petrushev βρίσκεται ήδη στο Καλίνινγκραντ προκειμένου να προεδρεύσει σε συνάντηση για την εθνική ασφάλεια.

 Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Καλίνινγκραντ (το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, δεν έχει χερσαία επαφή με τη Ρωσία και εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα προϊόντα που έρχονται από τη Ρωσία μέσω του σιδηροδρόμου).

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhnanov, αφού υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αφορούν σχεδόν το 50% όλων των εισαγωγών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από την κυβέρνηση της Λιθουανίας.

Απειλεί με αντίποινα η Ρωσία

Μάλιστα ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέβασε την ένταση αναφέροντας πως η Μόσχα θα απαντήσει σε αυτήν την παράνομη ενέργεια.
«Αυτή η απόφαση δεν έχει προηγούμενο.
Είναι μια παραβίαση των πάντων.
Την θεωρούμε παράνομη.
Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή.
Πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος την υπόθεση και να επεξεργαστούμε την απάντηση μας» ανέφερε ο Peskov, τη στιγμή που και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και υποστήριξε ότι επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος του να απαντήσει με όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας.
Μάλιστα το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ζήτησε από τη Λιθουανία να αποκαταστήσει άμεσα τη μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων προς το ρωσικό θύλακα, διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ κάλεσε και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στη Μόσχα για επίσημη διαμαρτυρία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Λιθουανία ενεργεί παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες.
Σημειώνεται πως από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία εξέφραζε την ανησυχία της για ένα πιθανό μπλόκο της Δύσης στο Καλίνινγκραντ, αν και σημείωνε πως διαθέτει όλη την εμπειρία για να σπάσει έναν τέτοιο αποκλεισμό έτσι ώστε να προστατεύσει τον ρωσικό πληθυσμό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: