Απίστευτο! Για τον Χαρδαλιά ευθύνεται η ΕΜΥ για την καταστροφή στην Εύβοια! “Μας είπαν θα έβρεχε λιγότερο!” – Γιατί δεν λειτούργησε το 112;

Κοινοποίηση:
politika_arth

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατευθύνθηκε στο σημείο της καταστροφής, στην Εύβοια και κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τις πλημμύρες έχουν φτάσει τους πέντε αλλά τα πιο σημαντικά ήρθαν μετά όταν ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι για τον χαμό των ανθρώπων φταίει η ΕΜΥ που δεν τους είχε προειδοποιήσει για το πόσο βροχή θα πέσει!

Λες και η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) δεν είναι κρατική υπηρεσία. Άραγε, η Πολιτική Προστασία δεν λαμβάνει τα δεδομένα της για τον αέρα, την βροχή, την θερμοκρασία και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά;

Σήμερα βρήκαν να αναφέρουν ότι δεν έδωσε σωστά δεδομένα για την φονική βροχή; Μέρες δεν προειδοποιούν τα ΜΜΕ ότι έρχεται η κακοκαιρία “Θάλεια”; Και τώρα τα περίφημα εργαλεία που θα σώζουν τον κόσμο από τέτοιες καταστάσεις όπως το 112 σήμερα κρίθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητα; Ίσως γιατί δεν έβρισκαν κανέναν, όπως δήλωσαν απελπισμένοι κάτοικοι που έψαχναν τρόπους να απεγκλωβιστούν;

Έστειλε η ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία κάποια πρόγνωση για κόκκινο συναγερμό; Κι αν ναι σε ποιες περιοχές;

Αν η πολιτεία γνώριζε τις περιοχές που είναι στο κόκκινο και έστελνε το περίφημο μήνυμα του 112 αρκετές ώρες πριν, οι πολίτες θα είχαν φροντίσει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Αν υπάρχει ζήτημα δυσλειτουργίας στην εσωτερική επικοινωνία του κρατικού μηχανισμού είναι καθήκον της κυβέρνησης να το επιλύσει για να μην ξαναχαθεί άδικα κάποια ανθρώπινη ζωή.

Ο υφυπουργός Ν.Χαρδαλιάς επιπλέον τόνισε, πως υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι, αλλά εκεί που έδωσε ρεσιτάλ ήταν η απάντηση για το 112: Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι «ένα επιχειρησιακό εργαλείο, που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες», θέλοντας έτσι να απαντήσει γιατί δεν δούλεψε το περίφημο 112.

Ο υφυπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το 112 και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, καθώς τόνισε πως αν λειτουργούσε, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών.

Συμπλήρωσε πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα.«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αναλυτικά τόνισε:

«Ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής(η ΕΜΥ δηλαδή φταίει).

Όπως επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν(έφτιαξαν και το 112 αλλά σήμερα δεν χρειάζονταν μάλλον και γι αυτό δεν λειτούργησε).

«Σήμερα σωθήκαν πολλές ζωές, οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν… Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν… Από την πρώτη στιγμή όλοι είμαστε στις πληγείσες περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία» επισήμανε.

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» παρατήρησε.

«Υπάρχει πρωτοβουλία και συνεργασία με την περιφέρεια και τα υπουργεία για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πληγέντες. Από αύριο θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της καταγραφής για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα οι ζημιές». Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στέγαση και φροντίδα για τους πληγέντες που δεν έχουν κατοικία.

«Είναι άλλη μια μεγάλη απόδειξη, ο σεβασμός στο περιβάλλον… Οι πυρκαγιές φέρνουν πλημμύρες και οι πλημμύρες δημιουργούν ζητήματα. Θωρακίζουμε αυτό το χρόνο τις περιοχές μας σε συνεργασία με τους δημάρχους», είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στο Δημαρχείο Βασιλικού, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Ο ΑΝΤΡΑΚΛΑΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΕΙ Η ΠΟΥΤ@ΝΑ Η ΚΟΡΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

  2. Σκορδαλιάς δεύτερος Τόσκας.Κάνει τόν άντρα στούς παπάδες καί στίς γυναίκες.Ενα κλασσικό καθίκι.Ενας χαμούρης.
    Γιάννης Λάκων

  3. στρατηγοί άνεμοι,ο κακός μας ο καιρός,πάντα οι “άλλοι” ποτέ “εμείς”,αυτή είναι η κουλτούρα χρόνια τώρα!!

Comments are closed.