Ανησυχία για πιθανή κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Κοινοποίηση:
ΕΦΕΤΕΙΟ

Η έντονη ανησυχία που τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης στη Θράκη, για την πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής -και «συγχώνευσής» του με της Θεσσαλονίκης- μεταφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας 11/04.

Προηγήθηκε σχετική αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης στο υπό συζήτηση σχέδιο αναδιάρθρωσης του δικαστικού «χάρτη» της χώρας, που σύμφωνα με μία πρόταση περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.«Φημολογείται ότι μεταξύ των Εφετείων είναι και το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής», είπε φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση η πρόεδρος του ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, και σημείωσε: «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων των βαθμίδων δικαστηρίων στην Κομοτηνή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την πόλη μας και για την Περιφέρεια. Είναι αδιανόητο ν’ αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου». Όπως εξήγησε, το Εφετείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας ανάγκες πολιτών από Δράμα έως Ορεστιάδα. Επομένως, πιθανό λουκέτο του, θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος των πολιτών για μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, η πρόεδρος δεν έκρυψε πως υπάρχει οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον δικαστικό κλάδο στην Κομοτηνή, με δικηγόρους και πολίτες να έρχονται στην πόλη.

Το επιχείρημα πως δε νοείται πόλη στην οποία λειτουργεί μία από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, να μην έχει Διοικητικό Εφετείο, πρόσθεσε στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης Γιώργος Λουτατίδης.

«Να ξεσηκωθεί ο κόσμος», κι όχι μόνο οι φορείς, ζήτησε από θέσης του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Μουρτίδης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης Ανέστης Στρατιάδης ζήτησε -προληπτικά- από τώρα συλλογική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πως θα στηρίξει κάθε πρόσφορη μορφή διαμαρτυρίας, αποκρίθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, το Όργανο σε πρώτη φάση θ’ αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας αντίθεση στην πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: