Ανησυχία για κλιμάκωση στη Λιβύη – Ουδετερότητα δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Αποστασιοποιείται η Μόσχα – Έτοιμη να εμπλακεί η Τουρκία

Κοινοποίηση:
1

Οι σύμμαχοι και φίλοι, του Ερντογάν, ΗΠΑ και Ρωσία, αρχίζουν να αποστασιοποιούνται σιγά – σιγά από την στρατιωτική δραστηριότητα που θέλει ο Τούρκος πρόεδρος να αναπτύξει στη Λιβύη, ενώ ενισχύονται οι φόβοι για κλιμάκωση στην χώρα.

Από τη μία η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην βορειοαφρικανική χώρα, επιμένοντας μάλιστα ιδιαίτερα στους Ρώσους μισθοφόρους οι οποίοι υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις που είναι πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) του πρωθυπουργού Φαγέζ Αλ Σάραζ, φέρεται να έκλεισε από την Παρασκευή (20/12) τον εναέριο της Λιβύης από τα ανατολικά, ενέργεια που αποτελεί ένδειξη ότι ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» τα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τις τούρκικες δυνάμεις. Ο στρατάρχης Χαφτάρ, από την πλευρά του έχει στείλει τελεσίγραφο – το οποίο λήγει την Κυριακή (22/12) τα μεσάνυχτα – προς στις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις της Μισράτα για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και τη Σύρτη.

 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωνε, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, «αν οι αδελφοί μας, μας το ζητήσουν», ενώ η τούρκικη Βουλή υπερψήφισε τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποστολή στρατευμάτων.

Ανησυχεί η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αποφάσεις για εμπάργκο όπλων, έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση ίσως περιπλέξει την κατάσταση ενώ η συμπλοκή δεν έχει ακόμα επιλυθεί» κατέληξε.

«Ουδετερότητα» και ανησυχία δηλώνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ερντογάν: Κάποιοι ανησύχησαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη

«Ο αγώνας που έχει δώσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι ένας σπάνιος αγώνας στην ιστορία των εθνών. Είμαστε αντιμέτωποι με αδικίες, παρανομίες, απειλές, παγίδες και παιχνίδια που άλλο προηγούμενο δεν έχουν», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε ημερίδα των Τούρκων Εξαγωγέων, για να προσθέσει ότι η Τουρκία βγήκε νικήτρια από όλα αυτά και πλέον έχει λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Υπογράφηκε μία συμφωνία στρατιωτική και μία συμφωνία για τις ακτές. Μία συμφωνία για τα δικαιώματά μας στη θάλασσα, αλλά κάποιοι ανησύχησαν από αυτό, αναστατώθηκαν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας την αντιπολίτευση που αναρωτήθηκε «τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: