Ανατροπή για το δώρο Πάσχα – Οι εργοδότες θα το πληρώσουν ολόκληρο και ύστερα θα τους καταβληθεί η αναλογία

Κοινοποίηση:
1055887-Xrimata10-696x417

Εκπλήξεις για τους εργοδότες έκρυβε η νέα κοινή υπουργική απόφαση για την ετεροχρονισμένη καταβολή του δώρου του Πάσχα. Θυμίζουμε ότι, λόγω της πανδημίας και του λουκέτου των επιχειρήσεων, δόθηκε η δυνατότητα μετάθεσης της καταβολής του δώρου του Πάσχα, αντί της 15ης Απριλίου, μέχρι την 30ή Ιουνίου.
Η εντύπωση που είχε δοθεί από την ΠΝΠ ήταν ότι ο εργοδότης θα κατέβαλλε την αναλογία του δώρου και το κράτος θα πίστωνε τον λογαριασμό του δικαιούχου με το υπόλοιπο ποσό. Αυτό, όμως, ανατρέπεται και ενδεχομένως δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Έτσι πλέον οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το δώρο και κατόπιν, αφού υποβάλουν την ΑΠΔ στην «Εργάνη», θα τους καταβληθεί τον Ιούλιο η αναλογία.
Παράλληλα υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους έως 30.6.2020, ενώ πρέπει να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του δώρου ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις.

Αναλυτικότερα οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων υποχρεούνται να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα έως την 30ή Ιουνίου 2020. Ολόκληρο το ποσό που δικαιούται κάθε εργαζόμενος θα το καταβάλουν οι ίδιοι. Ταυτόχρονα θα αποδώσουν και τις κρατήσεις που αναλογούν.
Κατόπιν, μέχρι τις 10 Ιουλίου, θα υποβάλουν στην «Εργάνη» την ΑΠΔ για το δώρο, καθώς και ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης, με βάση το οποίο θα λάβουν εντός του Ιουλίου την αναλογία του δώρου Πάσχα που αναλογεί στο Δημόσιο για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Στη συγκεκριμένη δήλωση οι εργοδότες θα αναγράφουν τα στοιχεία της επιχείρησής τους, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος δώρου Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης και το οποίο καλύπτεται από το κράτος.
Επίσης στην ΑΠΔ θα γίνεται διάκριση των ποσών που βαρύνουν και πληρώνονται από τον εργοδότη, καθώς σε διαφορετικό κωδικό θα αναγράφεται το ποσό που θα πληρωθεί από το κράτος.

Η πληρωμή στους εργοδότες του τμήματος του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) πραγματοποιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου – εργοδότη ο οποίος έχει δηλωθεί στο ειδικό έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: