Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων

Κοινοποίηση:
σχολειο τεστ

Στο αυριανό άνοιγμα των σχολείων είναι στραμμένη η προσοχή ειδικών και κυβέρνησης. Με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον τα πράγματα δείχνουν ρευστά, ωστόσο τα ανανεωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διασπορά της στη μαθητική κοινότητα.

Έτσι, με βάση τα νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self test αυτή την εδβομάδα. Τα τεστ είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, αλλά θα μπορούν να προμηθεύονται και στα σχολεία. Λόγω ελλείψεων κατά τις τελευταίες ημέρες, χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως «στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Το μέτρο του τρίτου τεστ θα εφαρμοστεί μόνο κατά την πρώτη βδομάδα ανοίγματος των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου). Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του προγράμματος. Τα ίδια χρονικά όρια ισχύουν και για μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ωστόσο υποχρεούνται να προμηθευτούν το self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.

Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται πλέον από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα εξετάζονται δωρεάν κάθημερινά, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών. Σε αυτά προστίθενται τα δύο υποχρεωτικά self test την εβδομάδα, άρα εν τέλει θα διενεργούνται 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα αμέσως μετά την ανίχνευση κρούσματος.

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών δημόσιων σχολείων συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: