Ανακαλύφθηκε το γηραιότερο τροπικό ψάρι του κόσμου: Έχει «ζήσει» τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κοινοποίηση:
psari

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες, καθώς εντόπισαν μια 81χρονη πέρκα ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας. Μάλιστα, πρόκειται, σύμφωνα με τους ερευνητές, για το γηραιότερο τροπικό ψάρι στον κόσμο, καθώς γεννήθηκε το 1939.


Έχει «ζήσει», δηλαδή, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ποιος ξέρει, αν ως… πιτσιρίκι κολυμπούσε λίγο πιο βόρεια, τότε ενδέχεται να βίωσε από πρώτο χέρι τις σκληρές μάχες Αμερικανών και Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το ψάρι ανήκει στην οικογένεια των «λουτιανιδών», οικογένεια στην οποία ανήκει και η μεσογειακή πέρκα -με την οποία, βέβαια, δεν μοιάζει καθόλου, αλλά για τη διευκόλυνση τη δική μας, αλλά και τη δική σας, θα το λέμε πέρκα.

Το όνομά του στα αγγλικά, πάντως, είναι midnight snapper και η επιστημονική του ονομασία Macolor macularis. Η πέρκα της Μεσογείου λέγεται Perca fluviatilis, έτσι, για να μαθαίνουμε και τίποτα χρήσιμο.

 

Η ανακάλυψη του ψαριού, δεν έγινε τυχαία, αλλά ανακαλύφθηκε στα πλαίσια στοχευμένης έρευνας από βιολόγους της περιοχής, οι οποίοι θέλησαν να ελέγξουν τον πληθυσμό και τις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών του κοραλλιογενούς υφάλου, τα οποία δεν αποτελούν συνήθως στόχο των ψαράδων.
Η 81χρονη πέρκα προστέθηκε τώρα σε μια ομάδα μόλις 10 ακόμη «υπερήλικων» ψαριών, όλα εκ των οποίων είχαν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών.

Η προχωρημένη ηλικία της πέρκας σπάει, μάλιστα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί δύο δεκαετίες πριν, από ψάρι που είχε καταφέρει να φτάσει τα 60. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ωστόσο, βρέθηκε ένα 79χρονο λαβράκι!

 

Οι βιολόγοι, που διεξήγαν την έρευνα, προσδιόρισαν την ηλικία των ψαριών μελετώντας τα οστά των αυτιών τους, τα οποία φέρουν ομόκεντρους κύκλους ενδεικτικούς της ηλικίας του ζώου, περίπου όπως συμβαίνει και με τους κορμούς των δέντρων.

Όπως λέει ο βιολόγος Brett Taylor, ο οποίος ηγείται της έρευνας, οι επιστήμονες παρατηρούν τα ψάρια, τα οποία ενδημούν σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη με διαφορετικές θερμοκρασίες, προκειμένου να κατανοήσουν πώς θα επηρέαζε τα είδη μια γενικευμένη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Παρότι πρόκειται για το γηραιότερο εν ζωή ψάρι, η πέρκα δεν αποτελεί το γηραιότερο πλάσμα που ζει στους ωκεανούς γενικά.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι ζουν στον βόρειο παγωμένο ωκεανό, μπορούν να φτάσουν την ηλικία των 400 ετών, ζώντας έτσι 200 χρόνια παραπάνω ακόμη και από τις φάλαινες!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: