Ανάλυση: Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ προβλέπει την παρουσία του αμερικανικού στρατού σε απόσταση μερικών μιλίων από την Τουρκία

Κοινοποίηση:
111015-N-UE250-401
PHILIPPINE SEA (Oct. 15, 2011) An SH-60 helicopter takes off from the flight deck of the forward deployed Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS McCampbell (DDG 85). This evolution was part of Pacific Eagle, a bilateral exercise with the Russian Federation navy. McCampbell is assigned to Destroyer Squadron (DESRON) 15 and is forward deployed to Yokosuka, Japan. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Corey Hensley/Released)

Άρθρο της Rebecca Klapper που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού Newsweek με τίτλο “U.S. Forces Granted Access to 4 Additional Bases in Greece Under Expanded Deal” αναφέρεται στο περιεχόμενο και την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΠΑ που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας υπέγραψαν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε μια συγκυρία όπου κυριαρχούν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Υπό την νέα συμφωνία επέκτασης αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση σε ακόμη τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ, Δένδιας, οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να εκπαιδεύονται στις πρόσθετες ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και ότι “η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας”, αν και – όπως σχολιάζει η αρθρογράφος – προβλέπει παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε απόσταση μερικών μιλίων από την Τουρκία.

«Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και σκοπός της είναι η σταθερότητα και ευημερία των δύο χωρών», τόνισε ο κ Δένδιας.

Η αρθρογράφος αναφέρει ότι η Ελλάδα εδράζει μεγάλο ποσοστό της αμυντικής της στρατηγικής στην στενή στρατιωτική συνεργασία της με την Γαλλία και τις ΗΠΑ σε μια συγκυρία έντονων διαφωνιών με την Τουρκία, σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων και εναέριων ζωνών. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επιδιώκουν ενεργά και άλλες διεθνείς συνεργασίες με εταίρους της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Blinken, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, χαρακτήρισε ΗΠΑ και Ελλάδα ως «δύο περήφανους και ισχυρούς Νατοϊκούς συμμάχους, που είναι βαθιά αφοσιωμένοι στην Συμμαχία».

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας -που οικοδομήθηκε σε μια ήδη υπάρχουσα συμφωνία-, θα έχει ισχύ πέντε χρόνια, ενώ προβλέπεται αυτόματη ανανέωσή της.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Γαλλία, έχει οικοδομηθεί πάνω στο αξίωμα της συλλογικής άμυνας που προβλέπει ότι η επίθεση εναντίον κράτους μέλους της Συμμαχίας θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών της συμμαχίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg φέρεται να έχει ασκήσει κριτική στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας –Γαλλίας, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάσει τις δύο χώρες.

«Αυτό που δεν πιστεύω είναι οι προσπάθειες δημιουργίας καταστάσεων εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ ή ο ανταγωνισμός και η υποκατάσταση του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Stoltenberg. Ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, σχετικά με την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τόνισε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία συμπληρωματική του ΝΑΤΟ και δεν υποβαθμίζει το ρόλο του ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, είναι σε διαμάχη σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τα δικαιώματα εξορύξεων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Λόγω αυτής της διαμάχης, η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της.

Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζεται σε προγενέστερη συμφωνία που υπέγραψε προ διετίας στην Αθήνα ο τότε ΥΠΕΞ Mike Pompeo και που προβλέπει αυξημένη πρόσβαση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε δύο στρατιωτικές βάσεις της κεντρικής Ελλάδας, καθώς και στη βάση της Αλεξανδρούπολης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επίσης, κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και η ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

Η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει συμμαχίες σε μια συγκυρία όπου οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στον ανταγωνισμό με την Κίνα, μειώνοντας την στρατιωτική τους παρουσία σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο ΥΠΕΞ Δένδιας ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί την ανάγκη των ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους στην Κίνα, τον ινδικό και ειρηνικό ωκεανό, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή της γειτονιάς της Ελλάδας.

«Αν δεν καταστεί σαφής η αμερικανική παρουσία, ενδεχομένως κάποιες χώρες της περιοχής έχουν έξυπνες ιδέες για τον ρόλο τους, θεωρώντας τον εαυτό τους ως «τοπική υπερδύναμη». Κάποιες φορές φοβούμαι ότι η Τουρκία ίσως ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία χωρών», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Πηγή: warnews247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: