Αμερικανοί αναλυτές: “Ο Ερντογάν πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο”

Κοινοποίηση:
μπαιντεν-ερντογαν

Αυτό υποστηρίζουν σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Αμερικανοί αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το κόστος της προεδρίας του Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τον Ερντογάν. Εκτός από την απειλή κυρώσεων, δυνητικά με μεγάλα πρόστιμα και η τουρκική κρατική τράπεζα.

Σε ομιλία του το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η πρόσφατη φιλία της Τουρκίας με τη Ρωσία ήταν «εναλλακτική λύση στους μακροχρόνιους δεσμούς μας με την Αμερική» ενώ την επόμενη μέρα ζήτησε στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη, με την οποία συγκρούστηκε ανοιχτά τους τελευταίους μήνες.

«Ο Ερντογάν μπορούσε να κάνει ό, τι ήθελε για τέσσερα χρόνια επειδή είχε έναν φίλο στον Λευκό Οίκο», δήλωσε στο Bloomberg Αμερικανός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πολύ πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, η οποία του έφερε επιτυχίες στη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να διορίσει τον Άντονι Μπλάνκεν σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Ερντογάν φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο. Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τον επαναπατρισμό των τουρκικών εταιρειών ενέργειας και εξόρυξης που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε για να προστατεύσει τις συγκεκριμένες εταιρείες από τον αντίκτυπο των πιθανών κυρώσεων των ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: