Αλήθειες και μύθοι για την χρήση της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο

Κοινοποίηση:
ΖΩΝΗ

Οι ζώνες ασφαλείας αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα, εάν αναποδογυρίσει ένα αυτοκίνητο κ.α, με την αποτελεσματικότητά της να έχει αποδειχθεί κυριολεκτικά με αίμα.

Ωστόσο, ορισμένοι οδηγοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ασφάλεια των μετακινήσεων τους δεν εξαρτάται από την χρήση των ζωνών ασφαλείας.

Οι ειδικοί στα θέματα οδικής ασφάλειας αναφέρουν ότι όλοι οι επιβάτες ενός αυτοκίνητου πρέπει να χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας, ακόμα και για τις πιο μικρές και συνηθισμένες διαδρομές.

Ας δούμε όμως τους πιο συνηθισμένους μύθους που πιστεύουν οι οδηγοί και οι επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας και ας τους καταρρίψουμε.

Σε περίπτωση σύγκρουσης θα τραυματιστώ

Ναι, είναι αλήθεια. Εάν η πρόσκρουση είναι πολύ δυνατή, οι ζώνες ασφαλείας μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, ακόμη και κατάγματα οστών. Σε περίπτωση όμως που δεν φορούσατε ζώνη σε μία σφοδρή σύγκρουση, οι τραυματισμοί σας θα ήταν πιο σοβαροί και μπορεί να σας στερούσαν τη ζωή.

Οι ζώνες ασφαλείας με περιορίζουν, νοιώθω άβολα

Ο σχεδιασμός των ζωνών ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων δεν είναι ο ίδιος από την εποχή που πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους, με τις σύγχρονες να είναι αρκετά πιο άνετες στη χρήση. Οι σύγχρονες ζώνες ασφαλείας επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων όταν κινείστε, και “κλειδώνουν” την διαδρομή τους σε περίπτωση που υπάρξει απότομη αλλαγή στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση του αυτοκινήτου.

Δυσκολία απεγκλωβισμού σε περίπτωση φωτιάς ή πλημμύρας

Το σύστημα της ζώνης ασφαλείας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απελευθερώνεται με ένα κλικ, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην μπορεί να λυθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πιθανότητα να μην μπορέσει ο οδηγός να βγάλει τη ζώνη κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος είναι μικρή, και για αυτό θα ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα οι σοβαροί τραυματισμοί που έχει υποστεί.

Μόνο οι αερόσακοι αρκούν

Αυτό δεν συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, σε πολλά αυτοκίνητα οι αερόσακοι δεν λειτουργούν εάν δεν χρησιμοποιούνται οι ζώνες ασφαλείας και δεύτερον σε περίπτωση δυνατής πρόσκρουσης ο αερόσακος είναι ικανός να σπάσει χέρια, σαγόνια, ακόμα και να σκοτώσει. Με δεμένη τη ζώνη ασφαλείας, οι τραυματισμοί από τους αερόσακους είναι πολύ λιγότεροι, καθώς λειτουργούν ενδεδειγμένα.

Οι έγκυες θεωρούν ότι είναι επιβλαβείς για το έμβρυο

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Οι γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα στις έγκυες γυναίκες να φορούν ζώνες ασφαλείας όταν οδηγούν. Απλώς θα πρέπει να την φορέσουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ζώνη της μέσης θα πρέπει να είναι κάτω από την κοιλιά και αυτή του ώμου θα πρέπει να περνά ανάμεσα από το στήθος και την κοιλιά. Με αυτό τον τρόπο, οι ζώνες ασφαλείας δεν θα επηρεάσουν το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: